Brede school gebouwd volgens PassiefBouwen Keur

maandag 2 mei 2011
timer 3 min
De Brede Bossche School Nieuw Zuid is ontworpen volgens PassiefBouwen Keur. Het certificaat wordt in juni uitgereikt door de Stichting PassiefBouwen aan Henk Roozendaal, directeur woningcorporatie BrabantWonen en wethouder Bart Eigeman van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Deze zomer start de bouw van wat nu al een uniek en technisch hoogstandje is van een energiezuinig en gezonde school. De Brede Bossche School (BBS) Nieuw Zuid in

’s-Hertogenbosch haalt voor het ontwerp van het kindcentrum alle prestatie-eisen, waaronder de eis van de PHPP-berekening, die Stichting Passief Bouwen stelt en mag zodoende het Ontwerpcertificaat PassiefBouwen Keur in ontvangst nemen. Dit is een bijzondere prestatie.

 

Naast deze prestatie voldoet de luchtkwaliteit van het gebouw ook aan klasse B van het Frisse Scholen concept. Zo’n energiezuinige en gezonde school, passend in de stedenbouwkundige opzet en grenzend aan een beschermd natuurgebied is een complexe opgave, welke uitstekend is uitgevoerd door Compen architecten uit Eindhoven.

 

Gezond en duurzaam gebouw

BrabantWonen en de gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben hoge ambities nagestreefd bij het ontwerp van deze BBS. In het ontwerp is extra aandacht besteed aan energie-efficiency, ventilatie en luchtkwaliteit, zodat er een comfortabele en gezonde leeromgeving gecreëerd wordt voor kinderen en professionals. Daarbij lagen er strenge eisen aan het energieverbruik van de BBS. De gemeente ’s-Hertogenbosch streeft ernaar gemeentelijke gebouwen, waaronder scholen, in 2020 hun energiegebruik te compenseren, zodat er netto geen CO2 wordt uitgestoten. In de BBS Nieuw Zuid is dat opgepakt door een continu prettig binnenklimaat te creëren met een minimaal gebruik van energie.

 

Passief bouwen

De BBS Nieuw Zuid bestaat uit twee bouwvolumes met daartussen een open ruimte van zonwerend glas. Het kindcentrum, dat aan de buitenzijde met hout bekleed is, is ontworpen conform het concept ‘Passief Bouwen’. Een bijzonder goede isolatie van de fundering, wanden en dak, een goed gebruik van de warmte van de zon, het voorkomen van koudebruggen en kieren en efficiënte ventilatie met nachtkoeling zorgt ervoor dat de school nog nauwelijks extra energie nodig heeft voor verwarming. Hier slaat dan ook de term ‘passief bouwen’ op; het toepassen van een passieve warmtevoorziening in een gebouw. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van ‘passieve’ warmtebronnen, zoals natuurlijke lichaamswarmte en warmte afkomstig van bijvoorbeeld de verlichting.

 

Frisse school

Een school met een gezond binnenklimaat heeft een positief effect op de gezondheid en het ziekteverzuim. Het voldoen aan klasse B van het Frisse Scholen concept was een tweede vereiste. Per klaslokaal regelt het innovatieve installatiesysteem de ventilatie, meet de temperaturen en de CO2-concentratie en stuurt dit, waar nodig, bij. Dit heeft als eindresultaat dat het kindcentrum een zeer aangenaam binnenklimaat heeft en een laag energieverbruik.

 

Pionierswerk

Het ontwerp was voor het bouwteam een grote ontdekkingstocht, mede voor de combinatie Passief Bouwen en het Frisse Scholen concept is geen standaard oplossing beschikbaar. Het certificaat is daarom een compliment aan het team, bestaande uit woningcorporatie BrabantWonen, Compen Architecten, VIAC installatieadvies, ingenieursbureau Goudstikker-de Vries, bouwkostenadviseur PRC en gemeente ‘s-Hertogenbosch.

 

Meer weten over gezonde scholen? Stedebouw & Architetuur Gezond Binnen 2010 was geheel gewijd aan dit onderwerp. Kijk op thema-gezond-binnen-2010.2.86987.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel