Brede School De Zuidlanden wint VELUX Trophy

dinsdag 8 februari 2011
timer 2 min
De Brede School De Zuidlanden in Leeuwarden is de winnaar van de VELUX Trophy 2010.

De VELUX Trophy, een kunstwerk van Kamagurka en een geldbedrag van 7.500 euro, is tijdens de Bouwbeurs door jurylid Hans Ruijssenaars uitgereikt aan Zerodegree Architecture, Bouwgroep Dijkstra Draisma en NVB Ubbens Bouwstoffen uit Groningen.

In de school heeft een vernieuwende toepassing van dakramen geresulteerd in  opvallende architectuur. Het exterieur verwijst naar de regionale agri-artchitectuur van vooral stolpboerderijen. De dakramen zijn in verschillende formaten en onder verschillende hoeken in het dak geplaatst, waardoor het licht tot diep in de school doordringt.

 

Effect plaatsing dakramen

De jury is onder de indruk van het effect van plaatsing van de dakramen en het kleurgebruik op de kwaliteit van het binnenklimaat. Niet alleen esthetisch, maar ook in praktisch opzicht. Ventilatie is in schoolgebouwen altijd een probleem, maar door de grote hoeveelheid dakramen kan op elke situatie worden ingespeeld. Aan de detaillering, de inventieve technische oplossingen en de consequente uitvoering ziet de jury dat alle partijen al in een vroeg stadium hebben samengewerkt. Dat blijkt ook uit het feit dat zowel aan de buiten- als binnenzijde zichtbaar is dat de minidakkapellen (opgelichte dakvlakken) niet als massa, maar als ‘schil’ zijn behandeld. De hoeveelheid verschillende kleuren geeft desondanks geen druk beeld, doordat het directe daglicht zelf dankzij de reflectie op vloeren, wanden en plafonds, de bindende factor is,” aldus de jury.

Beoordelingscriteria
De jury, bestaande uit Hans Ruijssenaars (Directeur Hans Ruijssenaars Architecten B.V.), Rob de Groot (Manager BouwGarant), Gert Smit (Voorzitter HIBIN) en Michel Sombroek (Algemeen Directeur van VELUX Nederland B.V.),beoordeelde de ingezonden projecten naar de mate waarin de ambities van de VELUX Groep in het project worden verwezenlijkt, zoals optimale daglichttoetreding, een goed binnenklimaat en aandacht voor energetische waarde door gebruik van o.a. zonne-energie en CO2 neutraal energieverbruik.

www.velux.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel