Brandwerende kitten van SABA doorstaan brandtesten glansrijk

woensdag 15 juni 2011
timer 3 min
SABA introduceert kitten voor het rook- en brandwerend afdichten van gipskartonwanden, dilatatievoegen en aansluitingen aan stalen kozijnen. De serie heet Sabaprotect en bestaat uit twee producten: Sabaprotect M20 en Sabaprotect S40.

Bijzonder aan deze kitten is dat ze onafhankelijk getest zijn (onderbouwd met classificatierapporten) en als enige in Nederland voldoen aan de 60 minuten brandwerendheidseis in deze specifieke, veelvoorkomende toepassingen.

Sabaprotect M20 is bovendien gebaseerd op MS-Polymeer en daardoor uitstekend overschilderbaar.

 

Beperken van brand

De Nederlandse overheid stelt strenge eisen aan de brandveiligheid van gebouwen met als doel het beperken van brand en het voorkomen van ongevallen. De overheid schrijft vaak voor dat gebouwen gecompartimenteerd moeten worden. Daarbij wordt een gebouw opgedeeld in brandcompartimenten, (sub-brandcompartimenten) en rookcompartimenten die ieder een bepaalde tijd (30 of 60 minuten) een brand binnen het compartiment moeten houden. Dit wordt bereikt door de scheidingen tussen de compartimenten brandwerend uit te voeren volgens de WBDBO-eis.

 

Zware eisen kitvoegen

Kitvoegen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze de verspreiding van een brand in een gebouw kunnen helpen voorkomen of vertragen. In dergelijke scheidingen worden aan de kitvoegen zware eisen gesteld op het gebied van brandwerendheid. De kitten Sabaprotect M20 (MS-Polymeer kit) en Sabaprotect S40 (siliconenkit) voldoen ruimschoots aan deze eisen en kunnen veilig worden ingezet voor het brandwerend afdichten van gebouwen.

 

Erkende kwaliteitsverklaring

Om aan de wet- en regelgeving te voldoen dienen brandwerende producten onafhankelijk getest te worden. Op basis van een dergelijke brandtest wordt een erkende kwaliteitsverklaring afgegeven. Een bouwproduct mag alleen worden toegepast op de wijze die in deze verklaring staat. Sabaprotect M20 is geschikt voor het brandwerend afdichten van gipskartonwanden en Sabaprotect S40 is getest voor het afdichten van dilatatievoegen en aansluitingen aan stalen kozijnen. Daarmee zijn deze afdichtingskitten uniek op de Nederlandse markt.

 

Verkeerd gebruik in de praktijk

In de praktijk blijkt dat veel ‘brandwerende kitten’ in situaties worden toegepast die helemaal niet getest zijn of niet overeenkomen met de situatie die getest is. Dit betekent dat de kit in een dergelijke toepassing niet voldoet aan de brandwerendheidseis die door de overheid gesteld wordt. De (onder)aannemer en gebouweigenaar zijn daarmee in overtreding en een oplettende controleur kan ervoor zorgen dat de bouw (tijdelijk) wordt stopgezet, met als gevolg dure, niet gebudgetteerde aanpassingen tijdens het bouwproces. Als er brand uitbreekt in gebouwen met verkeerd toegepaste brandwerende producten kunnen de gevolgen nog veel ernstiger zijn.

 

Advies voor vergroten brandveiligheid

Om rampen door brand in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om voorafgaand aan het bouwproces aandacht te besteden aan de juiste productkeuze. Om een brandveilige oplossing te garanderen is het aan te raden altijd een onderliggend classificatierapport op te vragen bij de fabrikant van het brandwerende bouwproduct. Belangrijk hierbij is het om goed te kijken naar de toepassing waarvoor het bouwproduct getest is. Alleen als deze exact overeenkomt met de oplossing in de praktijk, is een brandveilige oplossing gegarandeerd.

 

Toenemende interesse voor brandveiligheid

Als producent van lijmen en kitten krijgt SABA steeds meer vragen op het gebied van brandwerend afdichten. Door onder andere de Schipholbrand en de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zeer recentelijk is de belangstelling voor brandveiligheid steeds verder toegenomen. Een ontwikkeling die ook SABA als bouwtoeleverancier uitdaagt om te zoeken naar innovatieve oplossingen. Met de introductie van Sabaprotect geeft SABA een antwoord op de vele vragen rondom het thema brandwerend afdichten.

 

www.saba.nl/brandwerendafdichten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel