Brandveiligheid begint op de tekentafel

donderdag 12 augustus 2010
timer 3 min
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werkt samen met partners op het gebied van brandveiligheid om preventieve aanpakken te ontwikkelen en te helpen implementeren.

Het NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid) pleit voor nieuwe maatregelen, zoals sprinklers in woningen en brandwerend meubilair. Vraag is of de  huidige benadering van brandveiligheid, terug te vinden in wet- en regelgeving, nog wel voldoet aan de eisen die de samenleving daaraan stelt. Met een overheid die zich op steeds meer terreinen terugtrekt, nemen de verantwoordelijkheden van burgers en ondernemers toe. Vaak zijn zij zich daarvan nog onvoldoende bewust.  Door deze veranderende omstandigheden is de visie op brandveiligheid veranderd. Aldus Ida Haisma, directeur Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Utrecht.

 

Van regelgericht naar risicogericht
Eén van de belangrijkste elementen uit die visie is een omslag van regelgericht denken en handelen naar risicogericht denken en handelen. Een gebouw moet veilig gebouwd en gebruikt kunnen worden, en om dat te bereiken is het van belang dat architect, aannemer, brandweer en andere partijen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid naar een ontwerp kijken. Het  Model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB), dat onder auspiciën van het CCV tot stand is gekomen, biedt daar handvatten voor. Het model is zowel in nieuwbouwprojecten als in renovatieprojecten bruikbaar. De kracht van het IBB model is dat brandveiligheid vanaf de tekentafel de aandacht krijgt die het verdient. Werken met het Model IBB kan er toe bijdragen dat gemeenten eerder een gebruiksvergunning verstrekken want het is eenvoudiger aan te tonen dat het gebouw aan de geldende voorschriften voldoet.

Deze gedachte van gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt ook aan de basis van het project ‘brandveilig leven.’ Doel hiervan is om brandpreventie zo dicht mogelijk bij de bewoners van de wijk te organiseren, geheel in lijn met de uit de Angelsaksische landen overgewaaide gedachte van ‘community safety’.  Verschillende partijen hebben samengewerkt aan de totstandkoming van ‘brandveilig leven’. Denk aan het Verbond van Verzekeraars, het NIFV, de Brandwondenstichting, de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de stichting Consument en Veiligheid, de VNG en de koepelorganisatie van woningcorporaties, Aedes. Het CCV onderschrijft de visie van de NVBR waarin de brandweer meer investeert in het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van burgers en bedrijven. Hierdoor kan de brandweer zich meer concentreren op het voorkomen van branden in plaats van blussen.

 

Zie voor het volledige artikel het binnenkort te verschijnen themanummer Brand/veiligheid van Stedebouw & Architectuur.

 

Meldt u aan voor een abonnement

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel