BrandInformatieSysteem uitgebreid met sprinklerin-stallaties

vrijdag 24 juni 2011
timer 2 min
Een sprinklerinstallatie beheerst een brand in het gebouw in een vroeg stadium. In veel gevallen wordt de brand ook direct geblust. Bouwen met Staal heeft haar (gratis) digitale BrandInformatieSysteem uitgebreid met een infomodule over de toepassing van sprinklerinstallaties in gebouwen.

De module biedt ontwerpers, adviseurs en medewerkers van bouwtoezicht en brandweer praktische ondersteuning op belangrijke aspecten van ontwerp, installatie en beheer en onderhoud van sprinklers.

.

Eisen voor de brandwerendheid

Bij de inzet van een sprinklerinstallatie kunnen de eisen voor de brandwerendheid van de (hoofd)draagconstructie en van scheidingsconstructies (wanden, vloeren, gevels) vaak aanzienlijk omlaag en soms zelfs komen te vervallen. De gemeente verleent hiervoor dan toestemming op grond van het gelijkwaardigheidsbeginsel in het Bouwbesluit. Heeft het gebouw een stalen draagconstructie, dan maakt de sprinkler het mogelijk om de constructie geheel of gedeeltelijk in het zicht te houden en te besparen op brandwerende bekleding.

 

BrandInformatieSysteem

Het nieuwe onderdeel ‘sprinklerinstallaties’ van het BrandInformatieSysteem biedt heldere handvatten bij keuze en gebruik van een sprinklerinstallatie in een gebouw. Behalve de werking van sprinklers, komen de verschillende sprinklertypen en sprinklersystemen aan bod. Daarnaast wordt ingegaan op de belangrijke installatieaspecten, zoals het bepalen van de aanspreektemperatuur, watervoorziening, sprinklerdekking en het sprinklermeldsysteem. De infomodule sluit af met een toelichting op de regelgeving, certificering en voorbeelden van gesprinklerde stalen gebouwen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel