Brand/veilig sportcomplex

vrijdag 20 augustus 2010
timer 2 min
Sportcomplex T-Kwadraat in de Tilburgse wijk Stappegoor, BNA Gebouw van het jaar 2010 in de regio Zuid, is een zwarte doos die lijkt te zweven op een transparante plint. De gevel, uitgevoerd in polyester met T-reliëf, heeft ovale raamopeningen. Het afstandelijke, deels gesloten exterieur van het gebouw – het ontwerp is een coproductie van architectenbureaus Bo.2 Architectuur en Stedenbouw en Van Hoogmoed Architecten – wordt gecontrapunteerd door een interieur waarin transparantie dominant is.

T-kwadraat is meer dan een sportcomplex. Het is de spil in het gebied Nieuw-Stappegoor in Tilburg. Na een grondige herontwikkeling biedt het stadsdeel volop kansen voor een moderne leefomgeving waar plaats is voor wonen, sport, uitgaan en studeren. Het project moest een herkenbaar centrum opleveren waar de wijk rond omheen kan opbloeien. Het nieuwe complex herbergt een sporthal met fitnessruimte, klimcentrum en sportmedisch centrum. Daarnaast zijn er horeca- en businessruimten, een kinderopvang. Een gebouwhoge gorge met bruggen vormt een centrale infrastructuur die alle faciliteiten koppelt. En dan is er nog, in de oksel van dit multifunctionele topsportcomplex, de overdekte Ireen Wüst kunstijsbaan.

 

Rookwerend doek

Sport als een hedendaagse sociale arena. Met die fraaie bewoordingen omschrijven de architecten wat hen bij hun ontwerp voor ogen stond. In de dagelijkse praktijk betekent dat bijvoorbeeld je kinderen naar zaalvoetbal brengen en in de tussentijd wat boodschappen doen. Het kan allemaal in een gebouw dat complex van structuur is, maar waar je toch makkelijk je weg vindt. Alle activiteiten zijn geconcentreerd in een grote centrale open ruimte die met loopbruggen en doorzichten verbonden is met de omringende ruimten in het sportcentrum. Het publieke karakter van het complex – de topsporthal heeft een tribune voor maximaal 2.000 toeschouwers, bij concerten 3.000 – stelt hoge eisen aan de (brand)veiligheid. Om veilig vluchten bij brand mogelijk te maken is het gehele complex voorzien van sprinklers en zijn extra brede toegangen gemaakt naar opzichtig gele trappenhuizen. Een van die trappenhuizen is vanuit de sporthal bereikbaar via twee open bruggen in de gorge. Om de openheid van deze centrale ruimte niet te verstoren wilden de architecten deze bruggen niet afsluiten met dichte wanden. Daarom is gekozen voor een 30 minuten rookwerend doek in de plafonds boven de bruggen. Bij brand rolt het doek naar beneden en vormt de zijwanden van een vluchtweg die aan alle brandveiligheidseisen voldoet. Het doek zit ingeklemd in geleideprofielen met opschuimend band.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel