Bouwsector aan de beterende hand

donderdag 9 september 2010
timer 2 min
Het omslagpunt wordt in de tweede helft van 2011 verwacht.

Dat stelt ABN AMRO in het kwartaalbericht Bouw.Architecten zagen in het eerste kwartaal van dit jaar de bouwsom voor het eerst sinds 2007 weer toenemen. Ook in de rest van 2010 verwacht ABN AMRO een aantrekkende vraag in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Omdat architecten zich vooraan in het bouwproces bevinden is het omslagpunt hier als eerste zichtbaar.

 

Producentvertrouwen krabbelt op

Otto Schell, econoom bij ABN AMRO, benadrukt dat het herstel zeker nog niet over de gehele linie is ingezet. “Het vertrouwen bij de toeleverende industrie neemt weliswaar toe, maar bouwers blijven onverminderd pessimistisch. Het aantal faillissementen blijft nog steeds hoog. En doordat de wereldvraag naar bouwmaterialen toeneemt, stijgen de bouwkosten de komende maanden weer.”

 

Licht herstel orderportefeuilles

ABN AMRO verwacht in 2010 in de bouwnijverheid een productiedaling van 11%. Dit is de grootste daling sinds de start van de productiestatistiek. Volgens de bank stabiliseren de orderportefeuilles van bouwbedrijven in 2010 echter licht. Overheidsmaatregelen om de woningmarkt te stimuleren zullen ervoor zorgen dat de bouwproductie in 2011 stabiliseert. De verkoop van nieuwbouwwoningen stijgt in 2010 tot 25.000 en in 2011 tot 30.000.

 

ABN AMRO verwacht verder dat de bouwproductie in de utiliteitsbouw in 2010 met 14% daalt. Vooral de productie van kantoren, hallen en loodsen en combinatie bedrijfshallen zal met meer dan 25% dalen. Gezien het feit dat er nog geen stabilisatie van de afgegeven bouwvergunningen optreedt, verwachten de bank in 2011 een productiekrimp van 4%.

 

Tijdelijke BTW-verlaging levert € 845 miljoen extra op

Indien de BTW-verlaging één op één wordt doorberekend aan de consument, levert dit een prijsverlaging van ongeveer 6% op onderhouds- en verbouwprojecten op. Dit levert tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 een additionele productie van  € 845 miljoen toe. Door de BTW-verlaging neemt de herstel, verbouw en onderhoudsproductie in de woningbouw in 2010 met 2 procentpunt minder af en stijgt het in 2011 met 2 procentpunt extra.

 

Productie in grond-, weg-, en waterbouw blijft afnemen

De investeringen in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) daalden in het eerste kwartaal van 2010 met 17%. Dit was de grootste daling van de investeringen over de afgelopen 20 jaar. In het tweede kwartaal was de daling minder groot, maar bedroeg nog altijd 10%. ABN AMRO verwacht op basis van de investeringen dat de bouwproductie in de GWW in 2010 met 5,5% afneemt en nog eens met 1% in 2011.

 

De kwartaalmonitor Bouw is vanaf 9 september digitaal beschikbaar via www.abnamro.nl/bouwenva

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel