Bouwkolom brandbewuster

vrijdag 20 augustus 2010
timer 2 min
“De rode auto kan aan de achterkant nooit goedmaken wat aan de voorkant misgaat.” Ricardo Weewer over de toekomstvisie van de brandweer. De brandweer gaat zich meer richten op het voorkomen van branden. “Met repressie lukt het niet meer om het aantal branden en slachtoffers terug te dringen.” Daarom wil de brandweer een zwaarder accent op zelfredzaamheid en op brandveiligheidsbewustzijn. “Dat vraagt een andere rol van de brandweer. De brandweer wil de komende jaren veel minder gaan uitrukken en een deel van zijn taak overlaten aan burgers en bedrijven.”

Weewer is plaatsvervangend commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Hij was een van de sprekers tijdens het drukbezochte SBR Nationaal Brandveiligheidscongres 2010 in Spant! te Bussum. Thema van zijn lezing: de brandweer van morgen.

 

Strategische Reis Brandweer

De brandweer van morgen neemt meer afstand van repressie en effectbestrijding – hoekstenen van de traditionele strategie – en richt de aandacht op wat Weewer ‘de voorkant’ noemt: bewoners, maar ook gebouwbeheerders, bouwers, architecten, opdrachtgevers, projectontwikkelaars. Die andere benadering is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek. Weewer: “In opdracht van de Raad van Regionaal Commandanten (RRC) is door de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in de projectgroep ‘Strategische Reis Brandweer’ onderzocht hoe de brandweer van morgen moet gaan functioneren. Er is een ontwikkelrichting geformuleerd, met toekomstopties tot 2040. En er is een voorkeursoptie geselecteerd en die is vertaald in een strategie voor de brandweer voor de komende vijf jaar.(1)”

 

In een paar statements vat Weewer die strategie samen:

Focus op voorkomen.

Samenwerken met anderen.

Meer adviserend en ondersteunend.

Vernieuwen in plaats van verbeteren.

Burgers en bedrijven zelf ‘aan de knoppen’.

Niet meer ‘leunen’ op repressie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel