Bouwend Nederland bezorgd over realisatie woningbouwopgaven

vrijdag 24 september 2010
timer 4 min
Bouwend Nederland wil meer duidelijkheid over rol en bijdrage ministerie. 

Het op peil houden van de woningbouw en doorstroming op de woningmarkt blijft onverminderd van belang, aangezien er door de groei van het aantal huishoudens tot 2020 nog ongeveer 500.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Bouwend Nederland is verheugd over VROM-maatregelen om de stagnerende woningbouw te steunen, maar maakt zich ernstige zorgen over de realisatie van de woningbouwopgaven in de komende jaren, zowel wat betreft de nieuwbouw als de bestaande woningvoorraad. Bouwend Nederland wil daarom meer duidelijkheid, onder meer over rol en bijdrage van het ministerie.

Ook op een aantal andere onderdelen van de rijksbegroting heeft Bouwend Nederland een reactie gegeven:

Bouwinvesteringen

Hoewel het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het eerste halfjaar van 2010 vergeleken met het eerste halfjaar van 2009 bijna verdubbelde, verwacht Bouwend Nederland dat het herstel nog wel even op zich laat wachten. Dat baart zorgen, versterkt door voorgenomen bezuinigingen bij (lagere) overheden, die tot een langduriger stagnatie kunnen leiden. Bovendien dreigt gevaar voor publiek gefinancierde bouwprojecten in diverse grote steden, omdat grondverkopen van commerciële projecten stagneren en daarmee een belangrijke inkomstenbron opdroogt.

Gebiedsontwikkeling


Bouwend Nederland maakt zich grote zorgen over de, zoals het zich laat aanzien, komende uitholling van het ruimtelijke beleid en de betrokkenheid daarbij van het Rijk in de komende jaren. Nederland staat de komende jaren nog voor belangrijke en grote opgaven op het gebied van de ruimtelijke inrichting. Deze opgaven vragen om een blijvende inzet en betrokkenheid van het Rijk; beleidsmatig én financieel. De Rijksbegroting kan fors ontlast worden door in te zetten op publiek-private samenwerking (PPS).

Infrastructuur


In plaats van daadkrachtig optreden kondigt het ministerie aan dat er juist ‘efficiencykortingen’ zullen plaatsvinden op beheer en onderhoud, van structureel 70 miljoen euro per jaar. Terwijl blijvend investeren in infrastructuur de komende periode juist erg belangrijk is om de weg naar economische groei in te zetten. De overheid hoeft er niet alleen voor te staan: juist in de komende jaren, die in het teken staan van bezuinigingen, biedt publiek-private samenwerking (PPS) een langdurig perspectief.

Water


Bouwend Nederland maakt zich zorgen dat er onvoldoende aandacht zal zijn voor de belangrijke taak die gemeenten hebben in het verwerken van hemelwater en de grote vervanging van het bestaande rioolstelsel. En ook gemeenten krijgen grote bezuinigingen op hun begrotingen. Zowel voor als achter de dijk is een waterprobleem dat de overheid niet alleen kan oplossen, maar wel in nauwe samenwerking met onder andere het (lokale) bedrijfsleven.

Werkgelegenheid


Bouwend Nederland steunt van harte de crisismaatregelen ter versterking van de arbeidsmarkt. Wij zijn van mening dat een hoge (jeugd)werkloosheid met name in de bouw- en infrasector moet worden vermeden omdat daardoor de arbeidsmarktknelpunten op de middellange en lange termijn alleen maar nóg groter worden.

Regeldruk

Dit kabinet beloofde de regeldruk voor bedrijven te verminderen met 25 procent, maar is daar slechts gedeeltelijk in geslaagd. Enerzijds werd met succes in bestaande regels gesneden, maar lukte het niet om de groei aan nieuwe regels ingedamd te krijgen. Een volgend kabinet moet daarom strakker de regie over regeldruk houden en tegen bureaucratie optreden. Ondernemers zijn al jaren niet tevreden over de vermindering van regels.

Onderwijs


Bouwend Nederland vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met (bouw)techniek. Deze lijn zouden wij graag zien doorgaan in het voortgezet onderwijs. Meer aandacht is gewenst voor de ‘technasia’, waar leerlingen zich kunnen voorbereiden op een beroep in de (bouw)technische sector. Wij pleiten daarnaast voor profilering van hogescholen, die zich op die manier kunnen onderscheiden en specialiseren, ook op het gebied van toegepast onderzoek.

Energiebesparing en duurzaam bouwen


Voor bouwbedrijven bieden de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing grote kansen; de markt voor energiebesparing en duurzaamheid gaat een grote vlucht gaat nemen. Om het lage ontwikkeltempo op te schroeven pleit Bouwend Nederland ervoor om bij eigenaren veel nadrukkelijker de meerwaarde in beeld te brengen van een woning of gebouw met een laag energieverbruik. Dat kan het best via het verbeterde energielabel.

Aanbestedingswet


Het voorstel voor de nieuwe Aanbestedingswet houdt weinig concreets in voor opdrachten beneden de drempel. De vrijheid van aanbesteders is EZ blijkbaar meer waard dan het ongemak dat daardoor voor ondernemers – met name mkb – ontstaat. Daarom pleit Bouwend Nederland voor uniformiteit in aanbestedingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel