Bouwen voor de grijze golf

dinsdag 21 juni 2011
timer 2 min
Voor de locatie Zes Rozen te Spijkenisse heeft VVKH een structuurvisie ontwikkeld voor woningen met zorgeenheden. Ook is door VVKH een ontwerp gemaakt voor 164 woningen verdeeld over 6 blokken. In de blokken zijn opgenomen koopwoningen, een half verdiepte stallingsgarage, huurwoningen, 5 zorggroepswoningen en een commerciële ruimte van 370 vierkante meter.

De woningen variëren in grootte en karakter, de zorgwoningen zijn zoveel mogelijk als “gewone” woningen in het plan opgenomen.

 

Twee langgerekte woonblokken

De Rozenlaan en Ranonkelstraat even oostelijk van het centrum van Spijkenisse dateren uit de

wederopbouwperiode van vlak na de oorlog. Twee langgerekte woonblokken vervangen de bebouwing uit de jaren 50 en flankeren de laan. Een deling in drieën sluit aan bij de straten in de achterliggende wijk. De onderste twee lagen staan streng in de rooilijn, daarboven eindigen de blokken aan weerszijden met een door kolommen gedragen uitbouw die de stedelijke ruimte van de laan benadrukt.

 

Half verdiepte stallingsgarage

De westelijke wand bestaat uit koopwoningen met daaronder een half verdiepte stallingsgarage.

Daartegenover wonen de huurders. Daar bevinden zich ook vijf groepswoningen met zorgverlening. De toegangsgalerijen liggen uit het zicht aan de achterzijde. De gevels aan weerszijden van de Rozenlaan vertonen een getrapte opbouw over meerdere verdiepingen. Naar boven toe liggen de gevels telkens terug, waarmee balkons als terras zijn opgenomen in het bouwvolume. Voorbeelden uit de moderne architectuur van de 20ste eeuw waren inspiratie en ijkpunt.

 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Woontrefpunt Maasdelta, Spijkenisse I

Ontwerp: VVKH architecten, Leiden I

Ontwerpteam: Ronald Knappers, Mark Verdoold I

Constructeur: Broersma Adviesburo Voor Beton- en Staalkonstrukties, Den Haag I

Installatieadviseur: Innax installatieadviseurs b.v., breda I

Bouwfysisch adviseur: Wolf Dikken adviseurs, Wateringen I

Bouwmanagement: PRC B.V., Bodegraven I

Bouwkundig aannemer: Panagro, Leidschendam I

Aanvang bouw: 2007 I Gerealiseerd: 2010 gefaseerd

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel