Bouweconomie van onderop

woensdag 22 december 2010
timer 2 min
Bouwen in particulier opdrachtgeverschap is crisisbestendig. In Homeruskwartier met volop vrije kavels voor burgers, gaat de bouw gewoon door. Het midden- en kleinbedrijf plukken daar de vruchten van. De grote bouwbedrijven lijken het nakijken te hebben.

Particuliere opdrachtgevers – zo leert ook de Almeerse praktijk – zoeken bij voorkeur naar samenwerking met kleine partijen. Kleinschalige bouwbedrijven, leveranciers, architecten en bouwbegeleiders nemen de werkzaamheden over van grote (bouw)bedrijven. Particuliere opdrachtgevers bouwen een eigen huis – ook in economisch zwaar weer; ze laten zich niet leiden door voorverkoop of winstmaximalisering.

 

De ervaringen die Almere opdoet in het Homeruskwartier en elders binnen de gemeentegrenzen, zijn relevant voor de ontwikkeling van de vier nieuwe kernen van Almere: Almere IJland, Pampus, Centrum-Weerwater en Oosterwold. Hier krijgen particulier opdrachtgevers straks alle ruimte. En ook andere partijen die zich als 'stakeholder' aan Almere willen binden. Corporatie Ymere bijvoorbeeld is betrokken bij de ontwikkeling van Almere Hout Noord. En op dezelfde basis werkt Amvest aan de realisatie van de Kustzone van Almere Poort.

 

Wat in Almere gebeurt – dankzij een nieuwe bouweconomie van onderop – kan ook elders in het land. Waarom niet? In die zin is Almere meer dan Almere. Het experiment waar de stad mee bezig is, overstijgt de lokale en regionale grenzen, het maakt deel uit van de nationale agenda.

 

Het Homeruskwartier neemt met 720 kavels de helft van de huidige particuliere bouwstroom in Almere op. Het aangrenzende Columbuskwartier telt nog eens 185 kavels voor (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

 

Andere plekken waar gebouwd wordt op basis van CPO zijn onder meer: Noorderplassen West, Vogelhorst in Almere Hout (99 kavels PO) en in Overgooi (83 kavels PO en CPO).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel