Bouw toekomstbestendig campusgebouw TU Delft gestart

vrijdag 3 juli 2020
timer 3 min
Echo wordt het nieuwe interfacultaire onderwijsgebouw van de TU Delft. Het door UNStudio ontworpen onderwijsgebouw wordt energieleverend, flexibel in gebruik en speelt in op de groeiende behoefte aan meer onderwijsruimte. De bouw van het pand is gestart en moet in december 2021 gerealiseerd zijn.

UNStudio heeft in samenwerking met Arup en BBN het ontwerp gemaakt voor Echo. Het gebouw heeft zeven onderwijsruimtes, waarvan meerendeel een flexibele indeling heeft. De grootste collegezaal heeft bijvoorbeeld ruimte voor zevenhonderd personen, maar kan gesplitst worden in drie afzonderlijke zalen. Het pand biedt ruimte aan in totaal 1.700 studenten. 

Flexibel in gebruik

Echo is een multifunctioneelonderwijsgebouw met een ruimtelijke kwaliteit die bij de bestaande leeromgeving van de TU Delft aansluit. Het ontwerp ondersteunt de hedendaagse werk- en studeercultuur van ‘Everything Anywhere’, waarbij juist ook ruimtes zonder gedefinieerde functie van groot belang zijn. Echo moet naast studieruimten voor geconcentreerd werk ook plek bieden voor het meer ongestructureerde werk – een platform dat ruimte schept voor reflectie, voor inspiratie en dat tegelijkertijd uitdaagt en sociale interactie bevordert.Artist impression door © Plompmozes

De twee auditoria vormen de beeldbepalende elementen in de grote open ruimte; ze hebben een open structuur waar nodig en zijn gesloten waar er behoefte is aan duidelijke afgrenzing. Op specifieke plekken strekken bamboeribben zich uit tot aan het plafond en vormen zo een integraal onderdeel van het ontwerp. Het bamboe wordt doorgetrokken rondom de centrale trap die studeer- en samenwerkruimten met elkaar verbindt. 

Buitenruimte

Echo moet ook een transparant gebouw worden, waarin de buitenruimte wordt doorgetrokken in de begane grond. De entreehal is als het ware een overdekt plein dat de Schoemakerstraat met het interieur verbindt. Verder springt het gebouw in het oog door een robuuste vormgeving met transparente huid, zodat voldoende daglichttoetreding gegarandeerd is.Artist impression door © Plompmozes

Energiezuinig

De doorlopende glazen gevels worden horizontaal onderbroken door diepe aluminium luifels die een belangrijke rol spelen in de compositie van de gevel en overvloedige zonnewarmte buiten houden. De luifels zijn onderling verbonden door kabels waarlangs klimplanten groeien die een subtiele groene gevel vormen die het daglicht filtert.


Om lichthinder bij deze gevels te voorkomen wordt aanvullend een dynamische lichtwering toegepast die dubbel wordt gebruikt als binnen-zonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen. 
Onder andere zonnepanelen, goede isolatie en een warmte- koudeopslag zullen worden toegepast in het nieuwe gebouw.Beeld door UNStudio

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Bouw toekomstbestendig campusgebouw TU Delft gestart

Artist impression door © Plompmozes

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »