Bouw Stadhuiskwartier Deventer van start

dinsdag 3 december 2013
timer 5 min
Op vrijdag 6 december vindt de officiële starthandeling plaats van de bouw van het stadhuiskwartier. Het gebouw wordt zorgvuldig ingepast in de Deventer binnenstad op een nu haveloze plek. Het ontwerp van Michiel Riedijk koppelt duurzame huisvesting aan  duurzame stadsvernieuwing. Het stadhuiskwartier is onderdeel van een reeks projecten die in samenhang wordt ontwikkeld om de Deventer binnenstad te versterken.

Medio 2009 stelde de gemeenteraad het Ambitiedocument Deventer: een bericht aan de stad vast. Het document van Jo Coenen (Jo Coenen Architects en Urbanists) en Fons Asselbergs (Advies Ruimte en Cultuur) is samen met inwoners opgesteld, en vormt een integraal beleidskader voor de ontwikkeling van de binnenstad.

 

Coenen en Asselbergs zien de binnenstad als één functioneel gebied en benadrukken de relatie tussen de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van de stad, het comfort van de functies en de vitaliteit van de (bereikbare) economie. Projecten worden in samenhang ontwikkeld, als onderdeel van één stedenbouwkundige perspectief: een attractieve vitale binnenstad.

 

Attractieve vitale binnenstad

In het ambitiedocument presenteerden Coenen en Asselbergs kaarten met ruimtelijke dissonanten en leegstand. De kaarten tonen onder meer het oude, bijna geheel leegstaande stadskantoor, de voormalige schouwburg en een oude school. Het nieuwe Stadhuiskwartier komt op de plek van deze gebouwen, de voormalige schouwburg en het oude stadskantoor zijn inmiddels gesloopt.

 

Als de nieuwbouw gereed is, is een voorheen verlaten en haveloze plek verandert in een warm kloppend hart van de binnenstad; een plek om samen te komen en te werken. De bezoekers geven de winkels en horeca een economische impuls. Dit komt de levendigheid van de binnenstad ten goede.  Ook Film & Theater, de nieuwe bibliotheek en het Geert Grote Huis komen op plekken die als ruimtelijke dissonanten of leegstand zijn omschreven.

 

Comfort van de voorzieningen

Coenen en Asselbergs adviseerden om bij het ontwikkelen van plannen rekening te houden met de kwaliteit en het comfort van de stedelijke voorzieningen, waarbij routering, zonering en clustering aandacht vragen. Het Stadhuiskwartier, Film & Theater, het Geert Groote huis en de nieuwe bibliotheek vormen samen de ‘cultuurdriehoek’, die goed bereikbaar is met auto, fiets en te voet.

 

Door het brede aanbod op één plek in de binnenstad, neemt de aantrekkelijkheid om te wonen, werken en verblijven in de binnenstad toe. Met de plannen voor het Stadhuiskwartier wil de gemeente al haar publieksfuncties clusteren op één plek in de binnenstad. Momenteel is de gemeente in een groot aantal panden in de Deventer binnenstad gevestigd en de publieksfuncties zijn over drie locaties verspreid. Met de nieuwe, ruimere behuizing van Film & Theater en de bibliotheek komt het aanbod beter tegemoet aan de wensen van de bezoekers van deze tijd . 

 

Stad in balans

Door het Stadhuiskwartier, Film & Theater, de bibliotheek en Geert Groote Huis, komt de Deventer binnenstad weer in balans. De binnenstad wordt beter aan de  IJssel gekoppeld en binnenstad-Zuid wordt levendiger. Het plan is op termijn De Welle, de weg langs de IJssel, autoluw te maken. Zo wordt de kwetsbare historische binnenstad van overbodige doorgaande verkeersstromen ontlast. Op een aantal punten wordt de relatie tussen IJssel en de stad in de dwarsrichting benadrukt in de vorm van ‘stadsbalkons’.

 

Ruimtelijke kwaliteit

Het ontwerp van Michiel Rietdijk voor het Stadhuiskwartier oogt rustig en compact en is zorgvuldig ingepast in de omgeving. Het gebouw telt drie lagen, net als de panden eromheen. Het gevarieerde daklandschap gaat mooi op in de omgeving. Het ontwerp sluit aan bij de typisch Deventer stedenbouwkundige traditie van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, gangen en poorten. Zo komt er een mooi hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof waar inwoners en bedrijven medewerkers van de gemeente kunnen ontmoeten.

 

Aan de zijde van de bebouwing van de Polstraat en Assenstraat komen twee groene hoven die aansluiten op de particuliere tuinen. Het iconografische programma sluit aan bij de wijsgerige traditie van Deventer en is terug te vinden in buiten- en binnengevels. De pleintjes en hofjes, de architectuur en materialisering versterken de unieke identiteit van Deventer.

 

Duurzame huisvesting gekoppeld aan duurzame stadsvernieuwing

Riedijk heeft vooral een flexibel gebouw ontworpen, dat robuust is in de tijd. Compartimentering, materialen en belastingen zijn zo gekozen dat het stadskantoor in de toekomst (deels) een andere functie kan krijgen, van winkels tot verzorging. Door te kiezen voor royale vrije hoogtes is er volop mogelijkheid om in de toekomst installaties in te bouwen.

 

Daarnaast is het gebouw uiterst duurzaam op het gebied van materiaalgebruik, energie, afval, water en gezondheid. Door de ruimtelijke kwaliteit, het comfort van de voorzieningen en de bijdrage aan de levendigheid van de binnenstad wordt de koppeling van duurzame huisvesting aan duurzame stadsvernieuwing optimaal benut. Dit komt de marktwaarde van de Deventer binnenstad ten goede.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Bouw Stadhuiskwartier Deventer van start

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »