Bijna Autark

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Aan de voet van de Dufourspitze, de 4.634 meter hoge berg van het Monte Rosa Massief, bouwde de faculteit voor architectuur en constructie van de Eidgeno¨ssische Technische Hochschule (ETH) Zu¨rich een berghut waarin bergwandelaars, op 2.883 meter hoogte, temidden van drie gletsjers en met panoramablik op de hoekige Matterhorn, kunnen overnachten. En dat met ingang van het wandelseizoen 2010. De Monte Rosa hut is in september 2009 opgeleverd.

De nieuwbouw herdefinieert niet alleen het bouwtype berghut, het is ook een goed voorbeeld van duurzaam en energiezuinig bouwen. Het gebouw is bijna autarkisch.

 

State-of-the-art
Marcel Baumgartner, hoofd van de Studio Monte Rosa van ETH, voerde het interdiciplinaire team aan dat de hut ontwierp en bouwde. Dit gebeurde in het kader van het 150-jarig jubileum van de technische hogeschool. Doel van de nieuwbouw: het verknopen van duurzaamheid en energiezuinigheid met sprekende architectuur en state-of-the-art techniek.

 

Volume en functies
De Monte Rosa hut staat als een flonkerend bergkristal aan de voet van de Dufourspitze. Bepalend voor de bergkristal-esthetiek zijn de aluminium panelen
die rondom als gevelbekleding zijn aangebracht en de wand van PV-panelen aan de zuidgevel van de hut. De berghut heeft een opmerkelijke polygonale en compacte bouwvorm met radiale plattegronden, ingegeven door de wens om op zoveel mogelijk plekken in het gebouw het panorama ruim baan te geven. Bijna alle vertrekken waaieren vanuit de kern van het gebouw breed naar de gevels uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel