Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

woensdag 18 mei 2022
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te verduurzamen, geeft tevens bijna de helft aan dat hiervoor de mogelijkheden ontbreken. Voor veel Nederlanders (47 procent) zouden te hoge kosten de belangrijkste reden zijn om ervan af te zien. Bijna drie op de tien woningbezitters geven daarnaast aan de kat uit de boom te kijken, in afwachting van subsidies die het verduurzamen van de woning betaalbaarder maken. Tegelijkertijd zijn veel Nederlanders wel doordrongen van de urgentie van verduurzaming, mede doordat de energiekosten sterk zijn gestegen, blijkt uit een onderzoek dat PanelWizard in opdracht van ABN AMRO heeft verricht onder ruim 1.800 Nederlanders.

Veruit de meeste huizenbezitters zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en hebben de intentie om hun huis milieuvriendelijker te maken. Zo geeft 42 procent van de huizenbezitters aan dat ze de eigen woning graag volledig gasloos willen maken en 35 procent dat zij zonnepanelen willen installeren. Bijna de helft erkent dat zij door de oplopende energiekosten hiertoe nu ook eerder zijn geneigd. Maar liefst 54 procent van woningeigenaren zegt daarnaast bij de aankoop van een nieuwe woning beter te zullen letten op het energielabel. Zeven op de tien huiseigenaren vinden het belangrijk dat de huidige woning een hoog energielabel met laag energieverbruik heeft. Opvallend is dat bijna de helft van de starters en doorstromers bij de zoektocht naar een nieuwe woning een duidelijke voorkeur heeft voor een nieuwbouwwoning. Voor 40 procent van de huizenbezitters zou een doorslaggevende reden om een nieuwbouwwoning te kopen zijn dat het energieverbruik lager is dan bij bestaande bouw.

Gebrek aan kennis over financiële mogelijkheden verduurzaming 

Door de oplopende energiekosten letten bijna driekwart van de huizenbezitters in Nederland nu veel beter op hun energieverbruik. Zo geeft 62 procent aan dat ze hun kachel de afgelopen maanden regelmatig een aantal graden lager zet en geeft 53 procent aan dat zij regelmatig korter douchen. Hoewel veel huizenbezitters overtuigd zijn dat verdere en meer ingrijpende verduurzaming van hun woning momenteel een onhaalbare kaart is, blijkt uit het onderzoek dat erg weinig mensen kennis hebben van de financiële mogelijkheden die er wel zijn. Zo weet 57 procent niet dat het bij de aankoop van een duurzame woning mogelijk is om extra te lenen. Daarnaast is bijna de helft er niet van op de hoogte dat het mogelijk is de hypotheek te verhogen als er energiebesparende maatregelen worden getroffen.

Verder is het bij zes op de tien woningbezitters niet bekend dat zij korting op de hypotheekrente kunnen krijgen als zij een duurzame woning kopen of laten bouwen. “Uit ons onderzoek komt naar voren dat het verduurzamen van de woning voor veel Nederlanders weliswaar belangrijk is, maar dat de meeste mensen onvoldoende weten hoe zij dit het beste kunnen financieren”, vertelt Kitty de Heiden, Lead Hypotheken bij ABN AMRO. “We zien óók dat 61 procent van de mensen zich er, ondanks onzekere omstandigheden, niet van laten weerhouden grote financiële beslissingen te nemen. De bereidheid om uitgaven te doen is er dus nog wel degelijk. Dat geldt ook voor het verduurzamen van de woning, maar veel Nederlanders weten niet dat er in financieel opzicht meer mogelijk is dan zij denken.”
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »