Bestuursgebouw Hoogheemraadschap Heerhugowaard door Rudy Uytenhaak Architectenbureau

vrijdag 24 juni 2011
timer 2 min
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft deze maand haar nieuwe centrale kantoor betrokken in Heerhugowaard. Het Nieuwe Werken en elegante duurzaamheid zijn gecombineerd in dit herkenbare en transparante gebouw.

Het gebouw ligt aan een belangrijke route naar het centrum van Heerhugowaard, dichtbij het station. De publieke hoofdentree ligt met een groot gebaar aan ‘de stadspromenade’. De noordelijk gelegen voorhof vangt direct zonlicht door het klassieke thema van de ‘portico’, die in dit gebouw wordt gevormd door de glazen vleugel van de bovenbouw boven een waterplein. Op deze manier wordt een royaal en gastvrij ontvangst gevormd, badend in het licht.

 

Optimale condities voor het ‘nieuwe werken’

De onderste twee lagen zijn open en transparant rondom de publieke ruimtes en gesloten en zakelijk bij de ondersteunende faciliteiten. De sfeer is gevarieerd, beeldend en landschappelijk. De bovenbouw bestaat uit twee flexibel indeelbare, hoogtechnologisch geoutilleerde kantoorverdiepingen. Het activiteitengerelateerd kantoor biedt de medewerkers hoogwaardige en optimale condities om in te werken, met als doel de interne communicatie en samenwerking van de voorheen gedecentraliseerde organisatie te versterken.

 

Elegante duurzaamheid

Het hoge ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid loopt als een rode draad door het ontwerp in zowel techniek als materiaal, met een extra accent op water. Er is een gemiddelde GPR-score gehaald van 8,1. Overwegend natuurlijk materiaal-, kleur- en lichtgebruik zorgt in het hele plan voor een elegante, vriendelijke ambiance met gedoseerde accenten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel