Bestaande woningen opgewaardeerd naar Energielabel A

woensdag 8 juni 2011
timer 2 min
Oost Flevoland Woondiensten (OFW) laat 223 woningen in het centrum van Dronten moderniseren. Extra spouwisolatie, HR++ beglazing, nieuwe kozijnen en een nieuw ventilatiesysteem liften de 190 rijwoningen en 33 twee-onder-een-kapwoningen naar Energielabel A. Waar gewenst krijgen de bewoners een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet. Door de maatregelen stijgt het wooncomfort en verbetert de uitstraling, terwijl de netto woonlasten dalen.

“De aanleiding voor de modernisering van de veertig jaar oude woningen in Dronten is voornamelijk energiebesparing in combinatie met groot onderhoud,” zegt Aart van den Hoorn, manager Projecten van Oost Flevoland Woondiensten. “Veel van de huizen hebben nu nog Energielabel D, E of F, afhankelijk van het woningtype en vroegere bouwkundige aanpassingen: Ongeveer twintig jaar terug werden veel versleten stalen kozijnen met enkel glas vervangen. De huizen worden nu opgewaardeerd naar Energielabel A.”

 

Schilrenovatie

De buitenspouwbladen van de huizen in Dronten worden vervangen. Er komt nieuw metselwerk met een, voor de renovatie, ontwikkelde smalle baksteen van 7 centimeter dikte in plaats van 10 centimeter. Aannemer Salverda haalt koudebruggen uit de gevel door de betonnen prefab lateien door te zagen. Daarvoor in de plaats komen hoekstalendragers aan de binnenspouwbladen. De isolatie loopt verder door wat warmtelekken voorkomt. Kozijnen worden (binnen een dag) vervangen en de woningen krijgen H++ beglazing.

Alle pannen worden vervangen op de daken die tevens extra isolatie krijgen. Door Stark Technische Bouwelementen worden volledig met PUR geschuimde goten aangebracht. Dit zijn lichtgewicht zelfdragende dakgoten, direct te bevestigen aan het buitenspouwblad. De begane grondvloeren worden volledig geïsoleerd door PUR onder de vloer aan te brengen. 

 

Vraaggestuurd ventileren

Behalve de schil van het huis hadden de bewoners ook de keuzevrijheid om hun badkamer geheel te laten renoveren, evenals de keuken, als deze ouder dan 15 jaar waren. Manager Projecten Van den Hoorn zegt hierover: “Bij het moderniseren van de badkamer en de keuken hoort een nieuw vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem dat de CO2 in de lucht via sensoren meet.

 

Meer weten? Kijk op bestaande-woningen-naar-energielabel-a.2.92800.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel