Benthem Crouwel + West 8 ontwerpen nieuw station voor Brno

woensdag 18 augustus 2021
De stad Brno heeft het team van Benthem Crouwel Architects + West 8 Stedenbouw en Landschapsarchitectuur uitgeroepen tot winnaars van een internationale architectuurwedstrijd om een nieuw multimodaal knooppunt, stedelijk gebied en aangrenzend stationskwartier voor de stad te ontwerpen.

Artist impressies door Play-time

Het team werd geselecteerd uit een competitie van twaalf ontwerpteams, waaronder gerenommeerde bureaus zoals BIG, Diller Scofidio Renfro, OMA, Snøhetta en Ingenhoven. Het was de grootste architectuurwedstrijd in de geschiedenis van Tsjechië. Volgens de jury brengt het winnende ontwerp verwijzingen naar historische openbare gebouwen samen in een modern ov-knooppunt en een hoogwaardige openbare ruimte. De jury stelt ook dat het ontwerp de genius loci van Brno benadrukt en getuigt van een zorgvuldige afweging van het praktisch functioneren van het stationsgebouw in zijn omgeving.

Het winnende plan is een integraal ontwerp voor een ov-knooppunt met 14 perrons voor zowel hogesnelheids- en lokale treinen, tram- en stadsbussen, een regionaal busstation met 40 haltes, een metrostation en een fietsenstalling en parkeergarage. Het stationsgebouw biedt alle voorzieningen voor passagiers met een ruim aanbod aan winkels en horeca. Het ontwerp omvat verder een stedenbouwkundige ontwikkeling met kantoren, woningen, een hotel en openbare ruimte, waaronder een park aan het water en een stadspromenade. Het station heeft een bouwbudget van 1,8 miljard euro en wordt naar verwachting tussen 2032 en 2035 opgeleverd.

Brno exterieur station

De mens centraal

De stedenbouwkundige opzet van het stationsgebied stelt de mens centraal en ontward alle verkeersstromen om zo een comfortabel, barrièrevrij gebied te creëren dat voetgangersroutes en stations passages in het stedelijk gebied integreert.

Door de monumentale bogen van het stations gebouw is vanaf het perron de kathedraal van Brno te zien. De bogen van de stationshal openen zich naar de stad en bieden een onbelemmerd uitzicht op de skyline. Passagiers worden door een ruime passage met vides voor de perronopgangen naar een wandelpromenade geleidt die het station, het waterpark en de nieuwe stedelijke ontwikkeling op een rustige manier verbindt.

Overzicht Brno station

Weerspiegeling van de rijke geschiedenis

De jury roemde de manier waarop het stedelijk erfgoed van Brno terugkomt in het ontwerp van de stationshal en daarmee een waardevolle verbinding vormt tussen de stad en het perron. Het station verbindt de stad, creëert publieke ruimte voor de inwoners en geeft een gezicht aan deze nieuwe wijk in Brno. Twee diagonaal tegenover elkaar geplaatste torens markeren het nieuwe stationsgebied.

De twee stationshallen aan weerszijden van de passage zijn ontworpen als twee overdekte openbare pleinen met overzichtelijke verbindingen naar metro, bus, parkeergelegenheden en andere voorzieningen. Door de directe zichtlijnen hebben reizigers direct vanuit de passage intuïtieve oriëntatie en overzicht op volgende stap in hun reis. 

Omgeving Brno station

Verantwoord ontwerp

Het elegante, glazen dak boven de perrons en het busstation beschermt passagiers niet alleen tegen regen en fel zonlicht, maar wekt daarnaast genoeg zonne-energie op om het station energiepositief te maken. Biobased materialen, zoals gelamineerd hout, worden gebruikt de constructie van het dak en als afwerking van het station. Door de spoorviaducten zo kort mogelijk te houden is het gebruik van gewapend beton tot een minimum beperkt, wat de CO2-voetafdruk van het station aanzienlijk verbetert. Het milieubewuste ontwerp heeft een natuurlijke regenwaterbuffer en maakt gebruik van (gefilterd) daglicht, natuurlijke ventilatie en vloerverwarming- en koeling op basis van een omkeerbare warmtepomp die is aangesloten op een geothermische bron. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Innovatieve infiltratiegoot in centrum Berlicum (NB)

14 jan om 08:00 uur
In april 2021 startte men in Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) aan de realisatie van de herinrichting van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitstraling en comfort van parkeergarages

13 dec 2021
Waar denkt u aan bij de term ‘parkeergarage’? De uitstraling en het comfort van een parkeergarage zijn van grote…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste element ‘plug-in’ fietsenstalling IJboulevard ingevaren over het IJ

30 nov 2021
Op 30 november is het eerste van drie betonnen elementen voor de fietsenstalling aan de IJzijde van Amsterdam…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov 2021
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov 2021
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam parkeren

22 nov 2021
Iets waar je als innovatieve architect of planoloog niet meer omheen kan, is het actuele thema duurzaamheid. In de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fiets(parkeer)vriendelijk Alfa-college

19 nov 2021
Het Alfa-college is een ROC voor Noord- en Oost-Nederland. Het verzorgt middelbare beroepsopleidingen en…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

18 nov 2021
Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het…
Lees verder »