Benthem Crouwel + West 8 ontwerpen nieuw station voor Brno

woensdag 18 augustus 2021
De stad Brno heeft het team van Benthem Crouwel Architects + West 8 Stedenbouw en Landschapsarchitectuur uitgeroepen tot winnaars van een internationale architectuurwedstrijd om een nieuw multimodaal knooppunt, stedelijk gebied en aangrenzend stationskwartier voor de stad te ontwerpen.

Artist impressies door Play-time

Het team werd geselecteerd uit een competitie van twaalf ontwerpteams, waaronder gerenommeerde bureaus zoals BIG, Diller Scofidio Renfro, OMA, Snøhetta en Ingenhoven. Het was de grootste architectuurwedstrijd in de geschiedenis van Tsjechië. Volgens de jury brengt het winnende ontwerp verwijzingen naar historische openbare gebouwen samen in een modern ov-knooppunt en een hoogwaardige openbare ruimte. De jury stelt ook dat het ontwerp de genius loci van Brno benadrukt en getuigt van een zorgvuldige afweging van het praktisch functioneren van het stationsgebouw in zijn omgeving.

Het winnende plan is een integraal ontwerp voor een ov-knooppunt met 14 perrons voor zowel hogesnelheids- en lokale treinen, tram- en stadsbussen, een regionaal busstation met 40 haltes, een metrostation en een fietsenstalling en parkeergarage. Het stationsgebouw biedt alle voorzieningen voor passagiers met een ruim aanbod aan winkels en horeca. Het ontwerp omvat verder een stedenbouwkundige ontwikkeling met kantoren, woningen, een hotel en openbare ruimte, waaronder een park aan het water en een stadspromenade. Het station heeft een bouwbudget van 1,8 miljard euro en wordt naar verwachting tussen 2032 en 2035 opgeleverd.

Brno exterieur station

De mens centraal

De stedenbouwkundige opzet van het stationsgebied stelt de mens centraal en ontward alle verkeersstromen om zo een comfortabel, barrièrevrij gebied te creëren dat voetgangersroutes en stations passages in het stedelijk gebied integreert.

Door de monumentale bogen van het stations gebouw is vanaf het perron de kathedraal van Brno te zien. De bogen van de stationshal openen zich naar de stad en bieden een onbelemmerd uitzicht op de skyline. Passagiers worden door een ruime passage met vides voor de perronopgangen naar een wandelpromenade geleidt die het station, het waterpark en de nieuwe stedelijke ontwikkeling op een rustige manier verbindt.

Overzicht Brno station

Weerspiegeling van de rijke geschiedenis

De jury roemde de manier waarop het stedelijk erfgoed van Brno terugkomt in het ontwerp van de stationshal en daarmee een waardevolle verbinding vormt tussen de stad en het perron. Het station verbindt de stad, creëert publieke ruimte voor de inwoners en geeft een gezicht aan deze nieuwe wijk in Brno. Twee diagonaal tegenover elkaar geplaatste torens markeren het nieuwe stationsgebied.

De twee stationshallen aan weerszijden van de passage zijn ontworpen als twee overdekte openbare pleinen met overzichtelijke verbindingen naar metro, bus, parkeergelegenheden en andere voorzieningen. Door de directe zichtlijnen hebben reizigers direct vanuit de passage intuïtieve oriëntatie en overzicht op volgende stap in hun reis. 

Omgeving Brno station

Verantwoord ontwerp

Het elegante, glazen dak boven de perrons en het busstation beschermt passagiers niet alleen tegen regen en fel zonlicht, maar wekt daarnaast genoeg zonne-energie op om het station energiepositief te maken. Biobased materialen, zoals gelamineerd hout, worden gebruikt de constructie van het dak en als afwerking van het station. Door de spoorviaducten zo kort mogelijk te houden is het gebruik van gewapend beton tot een minimum beperkt, wat de CO2-voetafdruk van het station aanzienlijk verbetert. Het milieubewuste ontwerp heeft een natuurlijke regenwaterbuffer en maakt gebruik van (gefilterd) daglicht, natuurlijke ventilatie en vloerverwarming- en koeling op basis van een omkeerbare warmtepomp die is aangesloten op een geothermische bron. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Multifunctionele parkeergarage in Rotterdam is toekomstbestendig en veilig

15 jun om 08:00 uur
De nieuwbouw van GAMMA P+R Noorderhelling in Rotterdam, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Senzora-fabriek naar nieuwe, levendige buurt

14 jun om 08:34 uur
Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »
descriptionArtikel

Consortium De Pleinmakers wint ontwerpopdracht Berlijnplein

7 jun om 09:57 uur
De ontwerpcombinatie van bureau SLA, Inbo, Overtreders W, Woonpioniers en Boom Landscape heeft de tender voor het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dorpse allure in centrum Baarle door integraal masterplan

1 jun om 08:00 uur
De opening van de Randweg Baarle in 2019 bood een geweldige kans om de openbare ruimte van grensdorpen Baarle-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De toekomst van de stad maak je met kunst’

31 mei om 08:00 uur
Wat ooit begon als een zeven meter diepe kuil is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe culturele hotspot van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwd Arnhem Museum biedt panoramisch zicht op uiterwaardenlandschap

16 mei om 08:00 uur
Op 13 mei 2022 opende het vernieuwde gebouw van Museum Arnhem voor publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de…
Lees verder »