Beeldbepalende Fietsappel

maandag 31 januari 2011
timer 2 min
KuiperCompagnons ontwierp voor het stationsgebied van Alphen aan den Rijn de Fietsappel, een iconisch fietsparkeeraccommodatie.

Samen met, architect bij KuiperCompagnons en het bureau Octatube Space Structures creëerden Wytze Patijn en Silvian van Tuyl Patijn vanuit het beeldmotief van de geschilde appel een stalen kunstwerk met een doorsnede van 27,5 meter en een hoogte van 15,5 meter.

 

Drie dimensies

Hoewel de appelvormige basis vrij simpel lijkt, is de vormgeving in drie dimensies geenszins eenvoudig. De hellingbaan waarop de fietsen geparkeerd staan, wikkelt zich als een spiraal (de appelschil) om een kegelvormig ‘klokhuis’ van stalen kolommen. De buitenschil wordt gevormd door een transparant, ruimtelijk vakwerk. Deze vormgeving leidt tot een complexe driedimensionale structuur waarvan geen detail hetzelfde is. Daarom is ervoor gekozen om de hele constructie eerst op het bedrijfsterrein van Jos van den Bersselaar Constructie bv te monteren en vervolgens te demonteren en in losse onderdelen naar de locatie te vervoeren.

 

De Fietsappel is inmiddels in gebruik genomen en biedt plaats aan circa 970 fietsen. In totaal is er dan in het stationsgebied van Alphen aan den Rijn onbewaakte stallingruimte voor circa 2.775 fietsen. Ook kunnen 1280 fietsen bewaakte gestald worden.

 

Met de bouw van ‘De Fietsappel’ heeft gemeente Alphen aan den Rijn een uniek stukje stadsgezicht gecreëerd, een levendige ‘landmark’ in het nieuwe stationsgebied.

 

Meer over De Fietsappel leest u in Stedebouw & Architectuur themanummer Parkeren dat 24 februari a.s. verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel