Baksteenornamenten sieren functioneel gerechtsgebouw

maandag 13 september 2021
In Königs Wusterhausen bij Berlijn voegde architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een eigentijdse uitbreiding toe aan twee historische gerechtsgebouwen met monumentenstatus. De forse nieuwbouw voegt zich naar de bestaande bebouwing. Ook met de gevels.

De stad Königs Wusterhausen, landelijk gelegen in Brandenburg, iets ten zuidoosten van de Ring rond Berlijn, is historisch gezien nauw verbonden met het Pruisische koningshuis. Koning Frederik I van Pruisen en zijn zoon koning Wilhelm Frederik I bewoonden daar het jachtslot, gelegen in het slotpark.

Aan de rand van dat historische park en nabij het jachtslot, bevindt zich het nieuwe, L-vormige gerechtsgebouw van architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA. Samen met het historische gerechtshof en het aangrenzende gevangenisgebouw, beide uit 1914, vormt de nieuwbouw een besloten ensemble van drie gebouwen rond evenzovele binnenhoven. 

Gevel Königs Wusterhausen

Met de nieuwbouw verdrievoudigt het gerechtshof van Königs Wusterhausen in omvang. De uitbreiding van ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA biedt acht nieuwe rechtszalen met wachtruimtes en veiligheidszones, nieuwe archiefruimte en volop plek voor de dienstverlening aan burgers van Königs Wusterhausen en omgeving.

Om te voldoen aan hedendaagse veiligheidsvoorschriften, ontwierp ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een nieuwe centrale entree. "Deze nieuwe ingang zorgt, ondanks de beperkte beschikbare ruimte, voor een riant en transparant ingangsgebied. De entree ligt centraal tussen oud- en nieuwbouw, nabij alle rechtszalen en zorgt zo voor korte routes en een goede oriëntering,“ aldus projectarchitect Walter Vielain.  

Aan de gevel kozen de architecten voor de Nordbrand-sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister. De sortering heeft een handstrich-aanzicht en voegt zich met zijn lichte kleurstelling naar de gevels van de twee monumenten. Die zijn voorzien van licht pleisterwerk, deels met historische ornamenten. Walter Vielain: "Na meerdere proefopstellingen in samenwerking met Hagemeister, kozen we voor deze lichte, gekeimde gevelsteen. De levendigheid van deze baksteen vult de gepleisterde gebouwen perfect aan.“

Interieur Königs Wusterhausen

Ook de reliëfs in het metselwerk van de nieuwbouw, uitgevoerd met de ranke, langgerekte 'Kristiansund HS' in moduulformaat, oriënteren zich op de bestaande architectuur. Vielain: "In aansluiting op de natuurstenen geveldelen en de kroonlijsten van de historische panden, ontwierpen we voor de nieuwe gevels allerhande reliëfs in het metselwerk, onder meer met terugliggend voegwerk en schuin uitkragende bakstenen. De baksteengevels voegen zich naar het historische ensemble, onderscheiden zich tegelijkertijd echter als autonome, eigentijdse architectuur.“ De metselwerkdetails werden uitgewerkt met behulp van gedetailleerde mock-ups.

Ook het representatieve interieur van het gerechtshof kreeg expressieve baksteenwanden. Met de sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister, uitgevoerd in een sprekend reliëf van uitkragende stenen, ontstonden robuuste en duurzame binnenwanden die bruggen slaan naar de buitengevels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Expertpanel: Terug naar het bejaardenhuis?

23 apr om 07:30 uur

Moet de overheid zelf weer woonzorgcomplexen gaan ontwikkelen? In de Tweede Kamer zijn daarvoor al vaker…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

22 dec 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken…

Lees verder »
descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »