Baksteenornamenten sieren functioneel gerechtsgebouw

maandag 13 september 2021
In Königs Wusterhausen bij Berlijn voegde architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een eigentijdse uitbreiding toe aan twee historische gerechtsgebouwen met monumentenstatus. De forse nieuwbouw voegt zich naar de bestaande bebouwing. Ook met de gevels.

De stad Königs Wusterhausen, landelijk gelegen in Brandenburg, iets ten zuidoosten van de Ring rond Berlijn, is historisch gezien nauw verbonden met het Pruisische koningshuis. Koning Frederik I van Pruisen en zijn zoon koning Wilhelm Frederik I bewoonden daar het jachtslot, gelegen in het slotpark.

Aan de rand van dat historische park en nabij het jachtslot, bevindt zich het nieuwe, L-vormige gerechtsgebouw van architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA. Samen met het historische gerechtshof en het aangrenzende gevangenisgebouw, beide uit 1914, vormt de nieuwbouw een besloten ensemble van drie gebouwen rond evenzovele binnenhoven. 

Gevel Königs Wusterhausen

Met de nieuwbouw verdrievoudigt het gerechtshof van Königs Wusterhausen in omvang. De uitbreiding van ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA biedt acht nieuwe rechtszalen met wachtruimtes en veiligheidszones, nieuwe archiefruimte en volop plek voor de dienstverlening aan burgers van Königs Wusterhausen en omgeving.

Om te voldoen aan hedendaagse veiligheidsvoorschriften, ontwierp ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een nieuwe centrale entree. "Deze nieuwe ingang zorgt, ondanks de beperkte beschikbare ruimte, voor een riant en transparant ingangsgebied. De entree ligt centraal tussen oud- en nieuwbouw, nabij alle rechtszalen en zorgt zo voor korte routes en een goede oriëntering,“ aldus projectarchitect Walter Vielain.  

Aan de gevel kozen de architecten voor de Nordbrand-sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister. De sortering heeft een handstrich-aanzicht en voegt zich met zijn lichte kleurstelling naar de gevels van de twee monumenten. Die zijn voorzien van licht pleisterwerk, deels met historische ornamenten. Walter Vielain: "Na meerdere proefopstellingen in samenwerking met Hagemeister, kozen we voor deze lichte, gekeimde gevelsteen. De levendigheid van deze baksteen vult de gepleisterde gebouwen perfect aan.“

Interieur Königs Wusterhausen

Ook de reliëfs in het metselwerk van de nieuwbouw, uitgevoerd met de ranke, langgerekte 'Kristiansund HS' in moduulformaat, oriënteren zich op de bestaande architectuur. Vielain: "In aansluiting op de natuurstenen geveldelen en de kroonlijsten van de historische panden, ontwierpen we voor de nieuwe gevels allerhande reliëfs in het metselwerk, onder meer met terugliggend voegwerk en schuin uitkragende bakstenen. De baksteengevels voegen zich naar het historische ensemble, onderscheiden zich tegelijkertijd echter als autonome, eigentijdse architectuur.“ De metselwerkdetails werden uitgewerkt met behulp van gedetailleerde mock-ups.

Ook het representatieve interieur van het gerechtshof kreeg expressieve baksteenwanden. Met de sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister, uitgevoerd in een sprekend reliëf van uitkragende stenen, ontstonden robuuste en duurzame binnenwanden die bruggen slaan naar de buitengevels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Focus moet minder liggen op economische groei'

28 sep om 11:06 uurtimer2 min
Economische groei moet veel minder leidend zijn bij gebiedsontwikkeling en stedebouw. Dat stelt rijksbouwmeester…
Lees verder »
descriptionArtikel

Meer dan 1.386 m2 verticaal groen op Schiphol Trade Park

6 sep om 12:33 uur
Bij twee nieuwe distributiecentra op Schiphol Trade Park is 1.386,5 vierkante meter verticaal groen geplaatst. De…
Lees verder »

Luximprove denkt proactief mee in het toepassen van de juiste (licht)oplossingen

5 sep om 08:00 uur
Naast het energiezuinige en functionele aspect spelen sfeer, comfort en veiligheid ook een rol in het effectief…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uithoorn opent nieuwe bibliotheek in nieuwbouwproject De Rede

1 sep om 08:00 uur
Gemeente Uithoorn heeft een nieuwe, hedendaagse bibliotheek geopend in De Rede, een nieuwbouwproject dat is…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wiegerinck onthult ontwerp nieuwe ambulancepost Amsterdam UMC

30 aug om 09:24 uur
Amsterdam UMC, locatie AMC, realiseert een ambulancepost die onderdak gaat bieden aan twintig ambulances voor…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een pleidooi voor pracht in alledaagse architectuur

29 aug om 08:00 uur
Zelfs het meest alledaagse element van onze openbare ruimte zou met een bepaalde schoonheid in het achterhoofd…
Lees verder »
descriptionArtikel

De kroning van Den Haag door Grotiustorens van MVRDV

24 aug om 08:00 uur
De skyline van Den Haag wordt verrijkt door de Grotiustorens, twee multifunctionele woontorens die zijn ontworpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

3 aug om 08:00 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »