Baksteenornamenten sieren functioneel gerechtsgebouw

maandag 13 september 2021
In Königs Wusterhausen bij Berlijn voegde architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een eigentijdse uitbreiding toe aan twee historische gerechtsgebouwen met monumentenstatus. De forse nieuwbouw voegt zich naar de bestaande bebouwing. Ook met de gevels.

De stad Königs Wusterhausen, landelijk gelegen in Brandenburg, iets ten zuidoosten van de Ring rond Berlijn, is historisch gezien nauw verbonden met het Pruisische koningshuis. Koning Frederik I van Pruisen en zijn zoon koning Wilhelm Frederik I bewoonden er het jachtslot, gelegen in het slotpark.

Aan de rand van dat historische park en nabij het jachtslot, bevindt zich het nieuwe, L-vormige gerechtsgebouw van architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA. Samen met het historische gerechtshof en het aangrenzende gevangenisgebouw, beide uit 1914, vormt de nieuwbouw een besloten ensemble van drie gebouwen rond evenzovele binnenhoven. 

Gevel Königs Wusterhausen

Met de nieuwbouw verdrievoudigt het gerechtshof van Königs Wusterhausen in omvang. De uitbreiding van ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA biedt acht nieuwe rechtszalen met wachtruimtes en veiligheidszones, nieuwe archiefruimte en volop plek voor de dienstverlening aan burgers van Königs Wusterhausen en omgeving.

Om te voldoen aan hedendaagse veiligheidsvoorschriften, ontwierp ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een nieuwe centrale entree. "Deze nieuwe ingang zorgt, ondanks de beperkte beschikbare ruimte, voor een riant en transparant ingangsgebied. De entree ligt centraal tussen oud- en nieuwbouw, nabij alle rechtszalen en zorgt zo voor korte routes en een goede oriëntering,“ aldus projectarchitect Walter Vielain.  

Aan de gevel kozen de architecten voor de Nordbrand-sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister. De sortering heeft een handstrich-aanzicht en voegt zich met zijn lichte kleurstelling naar de gevels van de twee monumenten. Die zijn voorzien van licht pleisterwerk, deels met historische ornamenten. Walter Vielain: "Na meerdere proefopstellingen in samenwerking met Hagemeister, kozen we voor deze lichte, gekeimde gevelsteen. De levendigheid van deze baksteen vult de gepleisterde gebouwen perfect aan.“

Interieur Königs Wusterhausen

Ook de reliëfs in het metselwerk van de nieuwbouw, uitgevoerd met de ranke, langgerekte 'Kristiansund HS' in moduulformaat, oriënteren zich op de bestaande architectuur. Vielain: "In aansluiting op de natuurstenen geveldelen en de kroonlijsten van de historische panden, ontwierpen we voor de nieuwe gevels allerhande reliëfs in het metselwerk, onder meer met terugliggend voegwerk en schuin uitkragende bakstenen. De baksteengevels voegen zich naar het historische ensemble, onderscheiden zich tegelijkertijd echter als autonome, eigentijdse architectuur.“ De metselwerkdetails werden uitgewerkt met behulp van gedetailleerde mock-ups.

Ook het representatieve interieur van het gerechtshof kreeg expressieve baksteenwanden. Met de sortering 'Kristiansund HS' van Hagemeister, uitgevoerd in een sprekend reliëf van uitkragende stenen, ontstonden robuuste en duurzame binnenwanden die bruggen slaan naar de buitengevels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vernieuwd Arnhem Museum biedt panoramisch zicht op uiterwaardenlandschap

16 mei om 08:00 uur
Op 13 mei 2022 opende het vernieuwde gebouw van Museum Arnhem voor publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Baksteen verwijst naar industrieel verleden

10 mei om 13:23 uur
"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »

UNIQ profielen zijn perfect voor hoogbouw met hoge windlast

15 apr om 14:18 uur
Grondoppervlak in Nederland is schaarser aan het worden. Er is dan ook een sterke groei in gestapelde bouw en er…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »