Attika Architekten ontwerpt brede school Bonaire

maandag 6 juni 2011
timer 2 min
Attika Architekten heeft het prijsvraagontwerp voor de brede school op Kralendijk, Bonaire gewonnen. Uit de in totaal 50 inzenders is het ontwerp van Attika Architekten voor uitvoering geselecteerd.

De jury waardeerde de hoge kwaliteit en de typische Bonairiaanse sfeer van het ontwerp. Ook de de gunningscommissie waardeerde deze kwaliteiten en bovendien de grote flexibiliteit van de hoofdopzet. Verder speelt de manier waarop het ontwerp is afgestemd op het klimaat ter plaatse een belangrijk rol bij de keuze voor Attika Architekten.

 

Ontwerp

Het ontwerp is als een uitvergrote versie van een typisch Bonairiaans huis met een ruime porch als entree- en leefzone. De porch is in dit geval een met lokale bodemdekkers begroeid vegetatiedak waarmee een schaduwrijke ruimte ontstaat voor collectief gebruik. Deze zone is bij gelegenheid ook beschikbaar voor buurtactiviteiten. Zie je deze porch als een handpalm, dan spreiden zich van hier uit de overige gebouwdelen als vingers in de ruimte. Hier bevinden zich onder meer de lokalen en de docentenruimten. Deze opzet zorgt voor een effectieve verweving van de gebouwen met de tuin en de omliggende kunuku.

 

Ruimte aan de wind

De opzet van losse gebouwen biedt niet alleen een grote programmatische flexibiliteit, maar ook ruimte aan de wind. Deze doorwaaibaarheid levert een belangrijke bijdrage aan een leefbaar gebouw in het klimaat op Bonaire. Daarnaast zorgen ruime dakoverstekken en de eerder genoemde porch voor veel schaduw.

 

Lokale vaardigheid in het maken

Bouwkundig speel het ontwerp in op de typische uitvoeringspraktijk op het eiland. Het ontwerp benut zowel de lokale vaardigheid in het maken van in het werk gestorte betonconstructies als de werkwijze van prefabricage en lokale assemblage van verscheepte bouwdelen. Hiermee zal de bouw van de school een impuls betekenen voor de lokale economie.

 

Meer weten? Op Archined verscheen over dit project een uitgebreid artikel: http://www.archined.nl/nieuws/2011/juni/van-koudebruggen-naar-schaduwdaken/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel