Arconiko wint Rotterdamse Architectuurprijs.

donderdag 16 december 2010
timer 1 min
De school van de Jan Prins en de Willibrord school is winnaar geworden van de Rotterdamse Architectuurprijs 2010. De school is ontworpen door Arconiko architecten.

Het gebouw huisvest twee scholen, gymzalen, peuterspeelzalen en een buitenschoolse opvang. De jury vindt de ruimtelijke en programmatische opzet overtuigend. Zij roemt deze binnenstadschool met zijn spectaculaire speelplein op het dak als 'het bonkende hart van Rotterdam'.

Het project is een voorbeeld van een structurele vernieuwing van een naoorlogs schoolgebouw. Deze voormalige Sociale Academie werd begin jaren zeventig ontworpen door Kraaijvanger. Een kloek gebouw met een open, betonnen kolommenstructuur bekleedt met afwisselende banden metselwerk en raamstroken. Niet een gebouw van grote schoonheid maar wel een karakteristiek voorbeeld van de Rotterdamse Wederopbouwarchitectuur. In 2009 is het gebouw het nieuwe onderkomen van twee basisscholen, twee peuterspeelzalen, twee gymzalen en een buitenschoolse opvang.

 

Meest kenmerkende deel van het ontwerp van Arconiko architecten is het grote groene atrium in het hart van de school. Dit atrium brengt niet alleen het daglicht tot diep in het gebouw, het geeft ook een identiteit en is het herkenningspunt voor de leerlingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel