Architectuurprijs voor Kodde Architecten

dinsdag 19 juli 2011
timer 3 min
Kodde Architecten heeft de prestigieuze Arie Keppler Prijs 2011 gewonnen voor het ontwerp en de realisatie van het vernieuwde schoolgebouw van de Dr. Rijk Kramerschool te Amsterdam. In de categorie Cultuurhistorisch erfgoed won de school van de Hermitage.

De Arie Keppler Prijs is dé Noord-Hollandse prijs voor architectuur en stedenbouw. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt door de WZNH, dit keer was ook onder meer de Hermitage genomineerd.

 

Cultureel erfgoed

De jury roemt de verbouwing en uitbreiding van de Dr. Rijk Kramerschool aan de Van Oldenbarneveldtstraat 42 te Amsterdam. Zij is onder de indruk van de ‘dienstbare, liefdevolle en oogstrelende’ wijze waarop Kodde Architecten met het cultureel erfgoed is omgegaan en de knappe wijze waarop in de oudbouw zorgvuldig nieuwe elementen zijn gerealiseerd met briljante details. De jury vindt de school innovatief en grensverleggend geconstrueerd, en verrassend op het gebied van duurzaamheid.

 

Fraaie bekroning

Frank de Wit, directeur van de Dr. Rijk Kramerschool: “Wij zijn trots: de architectuurprijs is een fraaie bekroning voor de school. Ondanks de gecompliceerde wetten en regels voor cultuurhistorisch erfgoed in de Amsterdamse binnenstad, wilden wij een school van de toekomst - een hele uitdaging. Graag wil ik Kodde Architecten prijzen om hun visie en ontwerp en plezierige en professionele samenwerking. Kodde Architecten heeft samen met ons het beste uit het gewenste programma en budget gehaald. Waarbij zij steeds het uiteindelijke gebruik van het gebouw goed voor ogen hielden, en dat is bijzonder

goed gelukt.”

 

Groei

Kodde Architecten is een spraakmakend bureau in Amsterdam, met bijzondere renovatie- en

binnenstedelijke nieuwbouwprojecten. Ook in deze economische periode blijft het bureau groeien, trekt het jonge architecten aan en kiezen ook steeds meer particulieren voor “de parel onder de architecten” en de bijzondere wijze waarmee Kodde Architecten met beperkte ruimte groots omgaat. De directievoering doet het bureau altijd zelf, en dat is een zeldzaamheid onder architectenbureaus. Hans Kodde: “Opdrachtgevers waarderen het gemak dat zij alles, dus het hele proces van ontwerp tot en met oplevering, in-een-hand aan ons kunnen uitbesteden, zij hebben daar het directe profijt van”.

 

Samenwerking

Voor de prijswinnende Dr. Rijk Kramerschool werkte Kodde Architecten samen met Martijn van der Hijden architecten. Objecten van Kodde Architecten zijn geliefd in en om Amsterdam. Jorrit Mulder, architect en partner bij Kodde Architecten: “De stad is qua rooilijn nagenoeg gevuld, naar de straat toe is alles wel vol. Als je vernieuwing wilt, dan kom je veelal aan de achterzijde, in de schaduw ontstaan de parels. Met het meest verstopte deel van de Dr. Rijk Kramerschool hebben wij nou juist de prijs gewonnen. Op een besloten plek waarvan je denkt ?wat kun je daar nou nog bouwen', daar kunnen wij van alles”.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel