Architectuur van wereldfaam in Amsterdam Buitenveldert

donderdag 8 december 2022

De 75 meter hoge woontoren Quartz. Foto door Kees Hummel

Met het gloednieuwe appartementencomplex Q Residences realiseert Jeanne Gang (1964) haar eerste bouwproject in Europa. Amsterdam heeft de primeur. In 2019 riep Time Magazine Gang uit tot World's Most Influential Architect. Alvorens voor Q Residences ook maar een schets te maken, verdiepte zij zich in de geschiedenis van de wijk Buitenveldert: "Ons uitgangspunt is altijd om te kijken wat we op een specifieke plek kunnen toevoegen. Een gebouw staat nooit op zichzelf."

Quartz en Qube 

Q Residences, een project van Kroonenberg Groep, is gesitueerd in het groene Buitenveldert op de hoek van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg. In de naaste omgeving liggen het Gijsbrecht van Aemstelpark en het uitgestrekte Amsterdamse Bos. Buitenveldert is onderdeel van het wereldberoemde Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van Cornelis van Eesteren. Het plan dateert uit 1935 en kent een betrekkelijk eenvormige structuur van lage en middelhoge bebouwing. Terwijl Gangs ontwerp hier doelbewust bij aansluit, is het tegelijk in afwijkend en onderscheidend. Voor de stedenbouwkundige inpassing van het project en de technische uitwerking nam Kroonenberg Groep het Amsterdamse architectenbureau Rijnboutt in de arm. 
  
Q Residences bestaat uit twee gebouwen: het zwierige, imposante Quartz en het beduidend lagere en minder opvallende Qube. Quartz telt 23 woonlagen, Qube telt er 8. Samen zijn dit 248 woningen. Het rechthoekige Qube heeft royale balkons met ingenieuze begrenzingen in de vorm van schuingeplaatste ramen. Dit gebouw combineert voorbeeldig met de middelhoogbouw ernaast. 

Qube
Het woongebouw Qube, met acht woonlagen. Foto door Kees Hummel

Anders ligt het bij het zwierige, 75 meter hoge Quartz: een woontoren die wint aan dynamiek naarmate de verdiepingen zich opstapelen. Quartz, opgetrokken uit sierbeton met wit cement en natuursteengranulaat, positioneert zich als sculptuur. Op deze bijzondere plek, kruispunt van twee wegen, in deze bijzondere en fraaie wijk fungeert het als landmark en als springplank naar de hoogbouw op de Zuidas. Quartz's belijning vormt een speelse variant op de repetitieve rechtlijnigheid van de omliggende architectuur. Hoewel de toren casco feitelijk rechthoekig is, wekt zij met haar golvende balkons onweerstaanbaar de indruk van een kronkelende dans. 

Wonen 

Q Residences is op de eerste plaats een aangenaam appartementencomplex met een jaarrond begroeide Plaza, een ondergrondse parkeergarage voor 130 auto's en een ruime inpandige fietsenstalling. Quartz mikt op welgestelde huurders terwijl Qube het middensegment bedient. Grote raampartijen in beide gebouwen laten royale hoeveelheden daglicht toe en creëren een permanente verbinding tussen binnen en buiten. Alle appartementen hebben vloerverwarming, betegelde badkamers in een warme, lichtgrijze kleur en gestrookte PVC-vloeren in vergrijsd eiken. Beide gebouwen beschikken over een sfeervol gestylde lobby. 

Duurzaamheid 

Jeanne Gang
Jeanne Gang, architect van Q Residences. Foto door Paul Barbera

Jeanne Gang, de architect van Q Residences, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij experimenteerde eerder met vogelvriendelijke bouwtechnieken en plantte een experimenteel ecosysteem op het dak van het kantoorgebouw waar haar studio huist. Over haar specialisme, de woontoren, zegt zij: "Woontorens bieden de unieke kans om met een kleine voetafdruk een geweldig effect te bereiken." 

Bij Q Residences is duurzaamheid vertaald naar weloverwogen keuzes voor kwalitatieve bouwmaterialen, innovatieve technieken en slim bouwen. Zo koos men ervoor de prominent zichtbare vinnen van de balkons niet op de bouwplaats in de open lucht in vorm te brengen, maar in een afgesloten werkplaats. Op die manier kon de uitstoot onder beheersbare omstandigheden worden afgevangen. 

Opening op 12 december 

De officiële opening van Q Residences vindt plaats op maandag 12 december. De burgemeester van Amsterdam, mevrouw Femke Halsema, verricht buiten, op de Plaza, de opening en onthult er de sculptuur van Job Smeets. Voorafgaand aan deze ceremonie gaat presentator Humberto Tan, in de lobby van Quartz, in gesprek met de burgemeester, Jeanne Gang en Lesley Bamberger, eigenaar en algemeen directeur van Kroonenberg Groep. Gezamenlijk geven zij een toelichting op de totstandkoming en het exclusieve karakter van dit project dat zich tot een landmark voor Buitenveldert heeft ontwikkeld. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »