Architectuur en natuur in één langs de E17

donderdag 25 juni 2020
timer 3 min
Langs de E17 in Kruisem/Nazareth verrijst een landmark waar niet naast te kijken valt, op weg tussen Kortrijk en Gent. Architecten Lus Binst (Binst Architects) en Wim Embo (Embo Architecten) schijnen hun licht op het ontwerp.

Het pand langs de snelweg betreft een nieuw kantoor van Renson Outdoor. Luc Binst (Binst Architects): “De snelwegen van morgen zijn de ‘backbones’ van nieuwe stedenbouw, statements, landmarks en linemarks. De architectuur van het Outdoor Experience Center past perfect in dat plaatje: als een 380 meter lang paviljoen en billboard voor Renson langs de E17 autosnelweg.”

Passend ontwerp

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit de 'outdoor living' beleving, geeft Binst aan. "Dat bracht ons op het idee om het gebouw vorm te geven als een ‘tuinpaviljoen XXL’ langs de snelweg. Zowel kantoren, als productie en showroom zijn geïntegreerd in die paviljoengevel en dus is de link snel gemaakt met wat er achter die façade wordt gemaakt en verkocht. In de heel lichte en horizontale architectuur langs de snelweg zitten trouwens zowel eigen gevelelementen van Renson, als natuurelementen verwerkt, die het totaalverhaal rond ‘outdoor living’ nog versterken."

"Conceptueel vormt de gevel van de fabriek één geheel met de kantoren én NOA showroom. De horizontale luifels in het kantoorvolume – op het niveau van de showroom en de burelen op de verdieping – worden doorgetrokken over de volledige lengte van de fabriekskant langs de E17. De overige hogere gevels van de fabriek krijgen bewust een lichtere tint t.o.v. die gevel.”Brandveiligheid

In het pand komt een automatisch hoogbouw magazijn. Produceren op verdiepingen eist volgens Embo Architecten onder andere een brandveilige omgeving. Een betonnen skeletbouw is hiervoor dan ook de geschikte oplossing. In combinatie met beton- en rotswolwanden worden zo de brandcompartimenteringen bepaald. Verder zijn het draagvermogen van de welfsels (1.000 kg/m2) en de richting van de voorgespannen draagbalken bepaald geweest op basis van de afmetingen van de machines die er komen en de standaard lengtes van de profielen die er zullen verwerkt worden.

Wim Embo (Embo Architecten): “Ook de integratie van brandluiken, liften, enzovoort was een flinke uitdaging rekening houdend met de gestelde brandnormeringen. Verder was de wens van Renson ook om veel natuurlijk licht binnen te kunnen brengen op de verschillende verdiepingen, gecombineerd met nightcooling tijdens de zomermaanden. Zo kan er natuurlijk gekoeld worden dankzij frisse nachtlucht die via inbraakveilige roosters binnenkomt en in de massa van het gebouw opgeslaan wordt.”De site moet eind 2021 open gaan voor bezoekers.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »