Architecten-woning Homeruskwartier Almere

maandag 16 augustus 2010
timer 2 min
Commandeur Haumann architecten levert de eerste architecten woning op in de architectenwijk van het Homeruskwartier in Almere Poort. Deze wijk van het Homerus kwartier heeft de gemeente Almere gereserveerd voor architecten, die hier vrijstaande woningen voor particuliere opdrachtgevers of voor eigengebruik kunnen ontwikkelen.

In een zee van catalogus woningen springt de architectenwijk uit met bijzondere woningen om te laten zien dat particulier opdrachtgeverschap in Almere meer kan zijn dan het neerzetten van standaard woningen.

 

De door Commandeur Haumann architecten ontworpen woning is volledig toegespitst op de levensstijl van de opdrachtgever die zoveel mogelijk buiten wilde wonen en als inspiratie woningen met grote veranda's in Paramaribo liet zien.

 

Dubbele veranda woning

Het resultaat is een dubbele veranda woning die refereert aan de veranda's in Paramaribo. Door het terug liggende volume op de begane grond en de eerste verdieping wordt de bouwenvelop maar voor de helft benut. Hierdoor wordt de tuin op het zuiden bijna verdubbeld. Op de eerste verdieping ontstaat ruimte voor een bijzonder grote overdekte, vrij hangende veranda, die direct aan de woonkamer en aan de tuin ligt. Het buitenseizoen wordt zo tot laat in het jaar verlengd.

 

Op de woonverdieping, de eerste laag, bevindt zich aan de straatzijde een groot gebogen panorama-raam met uitzicht over de gracht, het park Het Green en de bossen in de verte. Op de tweede verdieping, die de hele bouwenvelop beslaat en daardoor fors uitkraagt ten opzichte van de ondergelegen verdieping, liggen alle vier slaapkamers en de badkamer. De ramen op deze verdieping zijn voorzien van een doorlopend band lamellen die voor privacy zorgen. Deze lamellen kunnen als luiken geopend worden.

 

Constructie en materialisering

Om de grote uitkraging op de tweede verdieping en de vrij hangende veranda te realiseren is voor een staalconstructie gekozen. De wanden zijn als lichte houtskeletbouw elementen uitgewerkt. Op de begane grond is voor een zwarte metselsteen als gevelafwerking gekozen waardoor een stevige, duurzame basis ontstaat. Hierop rust het uitkragende, lichte houten volume, dat met zachtgele houten planken afgewerkt is. De terug liggende vlakken zoals de gevel bij het balkon en de iets terug liggende entreepartij zijn zonnebloemgeel geschilderd. Ook de kleurstelling met de zachtgele en felgele vlakken refereert aan het zonnige, kleurrijke Suriname.

 

Meer informatie en beeldmateriaal:

 

Commandeur Haumann architecten

email@man-architecten.nl

www.man-architecten.nl

 

Lees meer over het Homeruskwartier in het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel