Architect ontwikkelt, ontwerpt en realiseert woningen

dinsdag 12 juli 2011
timer 2 min
Architect Robert Alewijnse (DP6) ontwikkelde, ontwierp en realiseerde een dubbelwoonhuis aan de Lookwatering in Den Hoorn (ZH). Het dubbelwoonhuis is ontworpen als één architectonisch object waarbinnen twee totaal verschillende woningen zijn gerealiseerd.

Aan de Lookwatering in Den Hoorn (ZH) liggen de woonhuizen en de boerderijen langs het water van de Look. De locatie van het dubbelwoonhuis is achter deze bebouwing tussen schuren en kassen. Vroeger lagen hier uitgestrekte kassen voor de tuinbouw. Langzaam transformeert dit kassengebied in de woonwijk Look-West Noord. In deze nieuwe wijk is het water een belangrijk thema. Het dubbelwoonhuis ligt op de grens van het oude lint en de nieuwe wijk. Rond het dubbelwoonhuis komt aan drie zijdes water te liggen. Het vormt als bebouwing de afsluiting van een nieuwe brede vaart.

Ontwerp

Het ontwerp refereert aan de zwarte houten boeren schuren met golfplatendaken die in deze streek te vinden zijn. De noordkant is gericht op de openbare weg, is relatief gesloten en heeft een afwerking van zwart hout. De zuidoost kant is gericht op water en tuinen en is volledig transparant. Aan deze kant is de schuur opengewerkt en vervaagt de grens tussen buiten en binnen. De wit gestucte volumes en wanden steken door het glas naar buiten. De brede veranda vormt de overgang van buiten naar binnen.

Grote passieve energiezuinigheid

De woonhuizen hebben een grote passieve energiezuinigheid. De noordwest kant is gesloten en de zuidoost gevels is zeer transparant. Zo wordt vooral de ochtendzon gevangen en de avondzon geweerd. Door de veranda wordt de hoge zon geweerd uit de woningen. De zware isolatiepakketten van de gevels en het dak geven een hoge isolatie. In de installaties is gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit douchewater.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel