AM, Rochdale en stadsdeel dragen Banne Centrum over aan de wijk

maandag 23 september 2013
timer 4 min
De Amsterdamse wethouder Ruimtelijke Ordening van Stadsdeel Noord, Kees Diepeveen, heeft op zaterdag 21 september onder grote belangstelling de openingshandeling voor Banne Centrum verricht. Hiermee is het wijk- en winkelcentrum dat AM en Rochdale in samenwerking met onder meer het stadsdeel hebben ontwikkeld officieel aan de buurt en aan de gebruikers overgedragen. Met de realisatie is een belangrijke stap gezet in de stadsvernieuwing in Amsterdam-Noord. Banne Centrum verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van de Banne en geeft de wijk daarmee een nieuw en markant centrumhart. 

Kees Diepeveen, binnen het stadsdeel Amsterdam-Noord verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening: "Ook in economisch mindere tijden blijven wij bouwen aan Noord. Als bestuur zijn wij dan ook enorm trots dat we dit wijkcentrum nu kunnen overdragen aan de buurt. Met het centrum krijgt de vernieuwde Banne de voorzieningen die een wijk verdient zoals een bibliotheek, kinder- en naschoolse opvang, een buurthuis en een gym- en turnzaal."

 

Mix aan functies zorgt voor centrumgevoel

Het 54.500 m2 BVO tellende complex is van de hand van architect Eric Scholman van rphs+ architecten uit Voorburg en omvat een mix van wonen, winkelen en buurtvoorzieningen. Het winkelcentrum (circa 7.600 m2) in de vorm van een overdekte winkelpassage heeft naast een breed aanbod van landelijke retailers als Plus, Lidl, Blokker, Zeeman, Mitra, Kruidvat en Primera een verrassend aantal lokale onder andere in food gespecialiseerde winkels.

Voorzitter van de winkeliersvereniging Ed Slooten: "Banne Centrum is uniek in Nederland. Het is een compact centrum met een breed aanbod en uitstekende bereikbaarheid. Een centrum waar ook goed is nagedacht over logistiek en veiligheid. We merken dat onze klanten tevreden zijn, en dan zijn wij dat ook." 

 

Naast de winkels en de 204 koop-, huur en zorgappartementen zijn nu ook de andere wijkfuncties geopend of bijna klaar voor gebruik: de openbare bibliotheek Amsterdam, een gym- en turnzaal (voor Turnvereniging Tonido en de kinderen van de Prof. Waterinkschool), ruimte voor naschoolse opvang door uk boven ‘t ij en het Huis van de Wijk. Dit zogenaamde Huis van de Wijk wordt beheerd door Stichting Welsaen en omvat onder meer een mini-theater en diverse activiteitenruimten. Vanzelfsprekend kan er met ruim 410 plaatsen in de twee parkeergarages die in het complex zijn gebouwd en een groot aantal nieuw aangelegde parkeerplaatsen in de openbare ruimten om het project heen ook uitstekend worden geparkeerd. 

 

Nauwe samenwerking betrokkenen 

Het Banne Centrum is een project van Banne Binnen CV, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Woningstichting Rochdale. Het stadsdeel heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de realisatie van dit project door het afnemen en afbouwen van het activiteitencentrum (3.400 m²) voor sport en cultuur en het afnemen van 236 openbare plaatsen in de parkeergarage. Daarnaast heeft het stadsdeel het terrein aan het Bezaanjachtplein bouwrijp beschikbaar gesteld en zorg gedragen voor de verwerving van het oude winkelcentrum aan de Ankerplaats. Het stadsdeel heeft ook de noodzakelijke verlegging van de IJdoornlaan en de inrichting van de openbare ruimte gefinancierd en bemiddeld bij het verkrijgen van subsidies. Met Syntrus Achmea zijn koopovereenkomsten gesloten voor twee woonblokken met in totaal 50 vrije sector huurappartementen en voor de 36 zorgappartementen die worden gehuurd door zorgverlener Cordaan met in totaal 60 parkeerplaatsen. Cordaan verzorgt in Banne Centrum kleinschalig wonen voor ouderen met dementie en begeleid zelfstandig wonen voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek. Woningstichting Rochdale wordt de eigenaar van 51 sociale huurappartementen, inclusief 41 parkeerplaatsen. De verkoop van de 67 startersappartementen is goed door de markt opgepakt. Alle woningen zijn verkocht.

 

Verder is het project Banne Centrum tot stand gekomen dankzij nauwe samenwerking met VVE de Ankerplaats, de nieuwbouwcommissie van het winkelcentrum In de Banne en AM Real Estate Development.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »