Almere Poort

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
De woonkwartieren en werkgebieden in geven een goede indicatie van de ambities die de gemeente Almere heeft met deze wijk in ontwikkeling. Wonen gebeurt aan de hand van thema's als particulier bouwen, stedelijkheid en duurzaamheid. Bij de werkgebieden ligt de focus onder andere op het werven van internationale bedrijven, op de combinatie van werken en wonen, en op bedrijvigheid in een campussetting.  

 

 

Beschrijving

Almere Poort ligt aan de westkant van de Flevogemeente, dicht bij de A6 en compleet met een klein strandje aan het IJmeer. Een strategische locatie, en dat niet alleen vanwege de nabijheid van de A6. Als de toekomstplannen van Almere werkelijkheid worden, krijgt de gemeente een nieuwe OV-verbinding met Amsterdam, de IJmeerlijn. De verdubbeling van de A6 is al ingepland.

 

Wonen

Almere Poort kent diverse woonkwartieren, elk met een eigen karakter. In Homeruskwartier staat het wonen, waaronder het particulier opdrachtgeverschap centraal, stedelijk wonen gebeurt in het Europakwartier en in het Olympiakwartier – het stedelijk centrumgebied met woningen, kantoren, winkels, sport en ontspanning. Duurzaam wonen kan in het Cascadepark, wonen in het bos in Pampushout. De Kustzone, aan het IJmeer, voorziet in een boulevard met een mix van wonen, horeca, werken en leisure.

 

Particulier opdrachtgeverschap

Meer dan de helft van de particuliere bouwstroom in Almere wordt gerealiseerd in het Homeruskwartier. Het gebied wordt onder gemeentelijke regie ontwikkeld. Gebouwd wordt aan de hand van kavelpaspoorten, waarin de gemeentelijke ambities en de particuliere vrijheden voor de kavels zijn vastgelegd. Structuur ontleent de wijk ook aan het clusteren van kavels naar woonthema.

 

Hoofdstructuur 

Het Homeruskwartier heeft een stedenbouwkundige hoofdstructuur van rechthoekige rasters op een onderlegger van cirkels en radialen. De buitenste rand van het Homeruskwartier bestaat uit twaalf velden. In de binnenring is ruimte voor individueel particulier opdrachtgeverschap, in het centrumgebied voor bouwen door bouwgroepen.

 

Mede-opdrachtgeverschap 

Op de twaalf velden van het Homeruskwartier zijn en worden woningen ontwikkeld in mede-opdrachtgeverschap, een tussenvorm van particulier opdrachtgeverschap en traditionele projectontwikkeling, waarbij een ontwikkelaar met bouwgrond bewoners werft om gezamenlijk woningen te ontwikkelen. Het aangrenzende Columbuskwartier telt nog eens 185 kavels voor (collectief) particulier opdrachtgeverschap.  

 

Kustzone 

De Kustzone wordt ontwikkeld door Amvest. De Kustzone krijgt drie zandduinen - tot tien meter hoog. Deze duinen zorgen voor hoogteverschillen; veel woningen kijken zodoende uit op het IJmeer. De IJmeerdijk wordt boulevard, met ruimte voor ongeveer 3.000 woningen, 120.000 m² kantoorruime, horeca, detailhandel en leisure.

  

Locatie

 

Almere Poort

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel