Almere Hout Noord

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
is een nieuwe wijkontwikkeling aan de oostkant van de gemeente. In Hout Noord krijgen burgerinitiatieven (van bewoners en ondernemers) voorrang. Op termijn wonen in deze ‘Wijk voor Initiatieven’ tien- tot twaalfduizend inwoners.

 

 

Projectgegevens

Stedenbouwkundig planWest8 en Mecanoo
Opdrachtgever  Gemeente Almere
OntwikkelaarYmere
Ontwikkelingstraject2008-2016

 

Beschrijving

In de nieuwe wijk worden 4200 woningen en 2.500 arbeidsplaatsen gerealiseerd. De focus ligt op bewonersinitiatieven – burgers maken de wijk en hebben medezeggenschap over het grotere geheel.

 

Sociaal duurzame wijk

Almere Hout Noord wordt een wijk waar niet het marktdenken centraal staat, maar waar de zoektocht naar wat een sociaal duurzame wijk kan zijn als een rode draad door het ontwerp, de ontwikkeling en het beheer van de wijk loopt.

 

Almere Principles

Ontwerpbureaus West 8 en Mecanoo hebben in opdracht van Ymere, een ontwikkelingsplan gemaakt,  conform de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Hout Noord wordt ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de manier waarop een wijk wordt vormgegeven, bijdraagt aan zeggenschap, bewonersinitiatief en sociale cohesie.

 

Realisatie

Ymere speelt een belangrijke rol in de realisatie van de wijk. Met name met betrekking tot de ontwikkeling van ‘sociale ruggengraat’ – het betaalbare woningprogramma (40%), het sociale voorzieningenprogramma en het programma van bedrijfsruimten voor startende ondernemers.

Om de ‘Wijk voor initiatieven’ in deze richting te ontwikkelen heeft Ymere samen met de gemeente een ‘Participatie Onderneming’ gevormd die zich richt op de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van de toekomstige wijk. Bewoners, bedrijven en instellingen in de wijk hebben zich hierbij aangesloten.

 

Multitasking

De Participatie Onderneming stimuleert initiatieven van bewoners, ondernemers en gebruikers, geeft grond uit, ontwikkelt en beheert vastgoed en richt de openbare ruimte in en onderhoudt deze. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het winnen en leveren van duurzame energie.

 

  

Almere Hout Noord

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel