Almere Buiten de Buitenkans

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
De Buitenkans in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten is een buurt waar in twee fases 55 ecologische houtskeletbouw woningen worden gerealiseerd. Het is een van de meest ecologische woonbuurten van Nederland. Bewoners van de buurt hebben zich verenigd in Vereniging de Buitenkans.

 

 

Projectgegevens

Stedenbouwkundig plan

BFAS Amsterdam

Opdrachtgever 

Particulier, deels overgenomen door de Alliantie Flevoland.

 

Beschrijving

De bouw van fase 1 van De Buitenkans is gestart in mei 2005 en de laatste woningen zijn februari 2007 opgeleverd. De tweede fase is in volle gang. De 59 woningen zijn milieuvriendelijk en duurzaam gebouwd. Naast de duurzame bouwmaterialen zijn de huizen voorzien van zonneboilers. Verder zijn de woningen uitgevoerd met lage temperatuurverwarming met op de benedenverdieping warmtewanden.

 

Organische vormgeving

Organische vormgeving is het architectonische uitgangspunt van de woningen in de Buitenkans. De buurt bestaat uit diverse typen woningen: tussenwoningen, hoekwoningen, twee onder één kap en vrijstaande huizen. Alle woningen hebben sedumdaken, en dezelfde daklijsten.

 

Autovrij

De buurt is autovrij. Auto’s worden geparkeerd aan de rand van de buurt. In het middengebied is een grote vijver aangelegd, dit in combinatie met een bosrand – rondom de buurt – en  de groene erfafscheidingen geeft de Buitenkans een groene uitstraling.Wonen op het water

Naast grondgebonden woningen worden ook appartementen gebouwd. Ook is ruimte gecreëerd voor wonen op water. Ook in dit gebied is ruimte voor particulier opdrachtgeverschap al dan niet in bouwgroepen. Naast woningen worden diverse voorzieningen gerealiseerd, winkels, horeca en ateliers.

 

Eigen beheer

Naast een mooie vormgeving is ook het sociale element belangrijk. Door de verschillende soorten huizen en prijsklassen is de bewonersgroep nogal divers. Er wonen gezinnen, alleenstaanden, jongeren en ouderen, werkenden en renteniers. Kloppend hart van de buurt is een buurthuis dat gezamenlijk eigendom is van de bewoners. Ook het beheer van het openbaar gebied (inclusief de bosrand) wordt in eigen beheer door de bewoners uitgevoerd.  

 

Collectief particulier opdrachtgeverschap

De Buitenkans is in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) gerealiseerd. Omdat bij de start van de bouw niet alle huizen verkocht waren, nam de Alliantie Flevoland deze van de vereniging over en werd zo partner in het project.

  

Almere Buiten de Buitenkans

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel