Almere Buiten Centrum

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Het centrum van Almere Buiten ondergaat een transformatie. Een groot deel van de bestaande bebouwing maakt plaats voor nieuwbouw. Almere Buiten moet een volwaardig stadsdeelcentrum ontwikkelen dat past bij een zelfstandig functionerend stadsdeel met ruim 50.000 inwoners. Het bestaande winkelcentrum was gebouwd voor 25.000 inwoners.

 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever  Gemeente Almere, Multi Vastgoed en Buiten-Mere Properties B.V.

 

Beschrijving

De groei vindt plaats aan beide kanten van het spoor, rond het station Almere Buiten. De groei betekent een toename van detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, woningen en parkeervoorzieningen.

 

Mix

Met het ernaast liggende, bestaande woonwinkelcentrum DoeMere ontstaat  een stadsdeelcentrum van 100.000 vierkante meter. Een vergelijkbare omvang als Alexandrium in Rotterdam. In het centrum komt een mix van meer dan 100 winkels, diverse megastores en een woonmall met grote en kleine woonspeciaalzaken.

  

Het noordelijke deel

Aan de noordzijde van het spoor voorziet de herstructurering in verschillende parkeergarages. Zoals een parkeergarage onder de nieuwe C1000 en onder de busbaan door naar het Noordeinde van circa 500 parkeerplaatsen, en twee garages aan het spoor, waaronder Florida, een ontwerp van Mei architecten en stedenbouwer, een gebouw met een ‘groene referentie’: aan de gevel zijn plantenbakken geïntegreerd met daarin boompjes.

 

Extra-vert

Florida past wat dat betreft goed in dit stadsdeel. De aanwezigheid van veel groen is en blijft in Almere Buiten beeldbepalend. Als thema voor Almere Buiten Centrum is ‘extra-vert’ gekozen. Dit begrip heeft twee kanten: expressief en ‘meer-groen’, beide worden in gebouwen uitgewerkt: het zijn expressieve bouwblokken en ‘groen’ wordt in elk bouwwerk op een eigen manier toegepast. Op de daken van de winkels komen daktuinen. Op een blok komt zelfs een vijver voor de rondom gelegen appartementen. Het groen is ook vanaf de straat zichtbaar. Een voorbeeld hiervan is daktuin bovenop de nieuwe C1000, deze loopt schuin omlaag zodat het winkelend publiek zicht heeft op de daktuin.

Locatie

  

Almere Buiten Centrum

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel