Administratieve rompslomp vertraagt PV projecten

donderdag 24 maart 2011
timer 3 min
Europese zonne-energieassociaties pleiten voor het verwijderen van administratieve barrières en voor het vereenvoudigen van de koppeling van PV systemen op het elektriciteitsnet in Europa.

Gedurende de afgelopen maanden hebben de partners van het PV LEGAL project een roadshow met conferenties in Italië, Duitsland, Spanje, Griekenland, Slovenië, Frankrijk en Polen gehouden.

 

Inefficiënte administratieve processen

De conclusies zijn identiek: “De lange en inefficiënte administratieve processen leveren onnodige kosten op voor de gemeenschap en betekenen een serieuze barrière voor de ontwikkeling van de fotovoltaïsche (PV) markt”, aldus Thomas Chrometzka, hoofd International Affairs van BSW-Solar, de Duitse zonne-energieassociatie, en coördinator van het PV LEGAL project.

 

Het PV LEGAL rapport toont duidelijk aan hoe omslachtige administratieve processen de ontwikkeling van PV projecten onnodig kunnen vertragen en de kosten van PV projecten verhogen. Zo bedraagt het voldoen aan wettelijke en administratieve verplichtingen voor de realisatie van een klein PV systeem bijna 40 procent van de totale kosten voor een PV project in Spanje. In Nederland bedragen deze kosten ruim 21 procent, nog steeds te veel in vergelijking met de 7 procent in Duitsland.

 

Duitsland

De bevindingen in het rapport tonen aan dat van de twaalf onderzochte EU landen Duitsland de snelste administratieve procedures heeft voor het realiseren van een PV project. Voor kleine residentiële PV systemen volstaat daar een administratief proces van minder dan één maand. In Nederland vergt dit in veel gevallen zelfs acht maanden.

 

Pakket aanbevelingen

De PV LEGAL projectpartners ontwikkelen momenteel voor elk deelnemend land een pakket van gedetailleerde aanbevelingen om deze processen te verbeteren. De aanbevelingen komen beschikbaar op het moment dat de Europese Commissie een analyse start van de nationale actieplannen voor Hernieuwbare Energie van de 27 EU lidstaten. De aanbevelingen dragen concrete oplossingen aan voor de bestaande onnodige knelpunten van administratieve processen en bij netkoppeling.

 

Een analyse van wettelijke en administratieve processen in 12 EU landen (BG, CZ, D, E, F, GR, I, NL, PL, P, SI, UK) is beschikbaar in een uitgebreide PV LEGAL database: http://www.pvlegal.eu/database.html.

 

Samenvatting van de analyse is beschikbaar in het PV LEGAL rapport (Engelstalig): http://www.pvlegal.eu/results/status-reports.html.

De resultaten van de roadshow met de 7 nationale conferenties (D, E, F, GR, I, PL, SI) is te downloaden op de PV LEGAL website: http://www.pvlegal.eu/events/national-forums.html.

Aanbevelingen voor deze 7 EU landen voor verbeteringen op nationaal en regionaal niveau zijn beschikbaar in Engels: http://www.pvlegal.eu/results/advisory-papers.html.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel