Aanpak probleemwijken blijkt mislukking

woensdag 22 juni 2011
timer 2 min
De sociaal-economische situatie van bewoners in de veertig Vogelaarwijken is nauwelijks veranderd tussen 1999 en 2008. Ook de aanwezigheid van sportvelden en meer groen heeft weinig aantoonbare effecten gehad op de leefbaarheid en de veiligheid in de zogenoemde krachtwijken, vernoemd naar oud-minister Ella Vogelaar (PvdA).

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over de ontwikkelingen in de veertig Nederlandse probleemwijken.

 

Etnische samenstelling

Het SCP concludeert dat de etnische samenstelling in de krachtwijken is gewijzigd. De autochtone middenklasse verliet de wijken en maakte plaats voor niet-westerse migranten uit de middenklasse. Die middenklasse ondervindt weinig hinder van de problemen in hun woonomgeving omdat zij zich nauwelijks met de wijk en andere wijkbewoners verbonden voelen.

 

Koophuizen

Verder blijkt de verkoop van sociale huurwoningen wel een goed effect te hebben gehad op de leefbaarheid en veiligheid. Als sociale woningbouw wordt vervangen door koophuizen neemt de criminaliteit en onveiligheid het sterkst af en wordt de sociale cohesie in de wijk bevorderd.

 

Vorige kabinet

De veertig krachtwijken werden in 2007 aangewezen door toenmalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA). Het was een van de stokpaardjes van het vorige kabinet. Alle corporaties in het land betaalden vanaf 2008 de Vogelaarheffing. Jaarlijks ging het in totaal om 75 miljoen euro. Dat geld ging naar de vijftig corporaties in de veertig achterstandsbuurten die van de vorige regering extra aandacht moesten krijgen. Het huidige kabinet heeft besloten de heffing af te schaffen.

 

(Bron: Elzevier)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel