6 beelden van een futuristische frisdrankfabriek
Het natuurlijke mineraalwater wordt er al gebotteld sinds 1899. Het voorstel omvat en verbetert de architectuur van de bestaande fabriek en vormt tegelijkertijd een elegante plek waar bezoekers de kracht en de zuiverheid van de omliggende Alpen-natuur kunnen ervaren. Volgens de frisdrankproducent zorgt het 90 miljoen euro kostende project economische, toeristische en sociale voordelen met zich voor de hele regio Lombardije.
Klassieke architectuur
BIG’s ontwerp is een authentieke uitbreiding van de bestaande fabriek uit 1899, als een hommage aan de klassieke elementen van de Italiaanse architectuur en stedenbouw. Het gehele gebouw creëert volgens BIG een omgeving waar productie en consumptie samenkomen, evenals natuur en architectuur en buiten en binnen.
Het voorstel kenmerkt zich door een reeks uitbreidende en samentrekkende zuilengalerijen, die ruimtes creëren zoals majestueuze gewelven, bedekte tunnels, bogen en pergola’s die een prachtig uitzicht bieden over de berghellingen van de Alpen. In het midden van de campus komt een gigantische geologische reproductie van de natuurlijke, 30 jaar durende reis die het water van S.Pellegrino maakt om alle benodigde mineralen in zich op te nemen.
Reis van mineraalwater
Het gebouw is ontworpen om de architectuur van de huidige fabriek te benadrukken en te verbeteren en tegelijkertijd een elegante omlijsting te vormen die de bezoekers de kans biedt om zich in te leven in de kracht en de reinheid van het omliggende berglandschap. In het midden van de campus zal een gigantische geologische reproductie van de natuurlijke, 30 jaar durende reis van het watervertonen, waarin het mineralen opneemt en de pure smaak verkrijgt die uniek is aan S.Pellegrino.
Groei
“In plaats van een nieuwe identiteit, stellen wij voor om het complex te laten groeien. Net als mineraalwater ontspruit de nieuwe Pellegrino fabriek uit zijn natuurlijke bron. We hebben de traditionele scheiding tussen de voor- en achterkant van het gebouw uitgewist, zodat er een naadloze continuïteit ontstaat tussen productie en consumptie, tussen voorbereiding en plezier maken”, legt Bjarke Ingels, medeoprichter van BIG uit.

Bjarke Ingels Group ©
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Reactie toevoegen