6 beelden van een futuristische frisdrankfabriek
Het natuurlijke mineraalwater wordt er al gebotteld sinds 1899. Het voorstel omvat en verbetert de architectuur van de bestaande fabriek en vormt tegelijkertijd een elegante plek waar bezoekers de kracht en de zuiverheid van de omliggende Alpen-natuur kunnen ervaren. Volgens de frisdrankproducent zorgt het 90 miljoen euro kostende project economische, toeristische en sociale voordelen met zich voor de hele regio Lombardije.
Klassieke architectuur
BIG’s ontwerp is een authentieke uitbreiding van de bestaande fabriek uit 1899, als een hommage aan de klassieke elementen van de Italiaanse architectuur en stedenbouw. Het gehele gebouw creëert volgens BIG een omgeving waar productie en consumptie samenkomen, evenals natuur en architectuur en buiten en binnen.
Het voorstel kenmerkt zich door een reeks uitbreidende en samentrekkende zuilengalerijen, die ruimtes creëren zoals majestueuze gewelven, bedekte tunnels, bogen en pergola’s die een prachtig uitzicht bieden over de berghellingen van de Alpen. In het midden van de campus komt een gigantische geologische reproductie van de natuurlijke, 30 jaar durende reis die het water van S.Pellegrino maakt om alle benodigde mineralen in zich op te nemen.
Reis van mineraalwater
Het gebouw is ontworpen om de architectuur van de huidige fabriek te benadrukken en te verbeteren en tegelijkertijd een elegante omlijsting te vormen die de bezoekers de kans biedt om zich in te leven in de kracht en de reinheid van het omliggende berglandschap. In het midden van de campus zal een gigantische geologische reproductie van de natuurlijke, 30 jaar durende reis van het watervertonen, waarin het mineralen opneemt en de pure smaak verkrijgt die uniek is aan S.Pellegrino.
Groei
“In plaats van een nieuwe identiteit, stellen wij voor om het complex te laten groeien. Net als mineraalwater ontspruit de nieuwe Pellegrino fabriek uit zijn natuurlijke bron. We hebben de traditionele scheiding tussen de voor- en achterkant van het gebouw uitgewist, zodat er een naadloze continuïteit ontstaat tussen productie en consumptie, tussen voorbereiding en plezier maken”, legt Bjarke Ingels, medeoprichter van BIG uit.

Bjarke Ingels Group ©
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Haarlem: verrassend veelzijdig in vorm, stijl en uitstraling
1 dec om 07:30 uur4 minAfgelopen vrijdag verscheen een nieuw boek over de stedelijke ontwikkeling en architectuur in Haarlem, getiteld…
START-Ivry: wonen van binnenuit herdefiniëren
25 nov om 07:30 uur8 min“Wonen is meer dienend aan de logica van de ontwikkelaar dan aan de realiteit van het dagelijks leven.” Daarom…
Volop noviteiten voor architecten
18 nov om 07:30 uur5 minDe eerste editie van ARCHITECT@WORK op de locatie Kromhouthal (Amsterdam) trok 1.736 bezoekers. Zij kwamen af…
Nieuwe school X11 versterkt stedelijk leven Merwede
13 nov om 07:30 uur5 minNEXT architects heeft met Rademacher de Vries Architecten de ontwerpcompetitie gewonnen voor X11, de Utrechtse…
MVRDV: bolvormig ontwerp scheelt ruimte op straatniveau
10 nov om 17:15 uur5 minMet The Grand Ballroom zorgt MVRDV opnieuw voor een iconisch ontwerp. Het architectenbureau won hiermee de…
Groene metamorfose impuls gezondheid en leefbaarheid wijk
10 nov om 10:00 uur4 minNa vijftien jaar van herontwikkeling laat de wijk Kerckebosch in Zeist zien dat natuurinclusief bouwen niet…
Floris Alkemade: ‘De contouren van een andere bouwcultuur’
6 nov om 10:45 uur4 minDemografische ontwikkelingen hebben een enorme impact op onze woningvoorraad. Na de geboortegolf van weleer is…
Kiezen en formeren in tijden van woningnood
5 nov om 07:30 uur10 minIn het kader van de Tweede Kamerverkiezingen sprak ons Expertpanel zich uit over de woningnood. Welke…

Reactie toevoegen