2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

vrijdag 22 december 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Wie anders dan Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) neemt op passende wijze afscheid.

‘Heb je al afscheid genomen van het Bouwbesluit? Want vanaf 1 januari 2024 moeten we daarover in de verleden tijd gaan praten. Het is alsof je afscheid moet nemen van een goede vriend. Ruim dertig jaar hebben we met opeenvolgende versies van het Bouwbesluit gewerkt. Vanaf nu zal het allemaal Bbl zijn wat de klok slaat. Besluit bouwwerken leefomgeving is dat voluit. Het is één van slechts vier besluiten onder de nieuwe Omgevingswet.

Harm Valk
Harm Valk

Best logisch, het onder een noemer brengen van samenhangende regelgeving. Op termijn zal het ook voordelen hebben voor architecten, stedenbouwkundigen en andere bij de gebouwde omgeving betrokken professionals, maar voorlopig overheerst de onwennigheid.

Even terugblikken dan maar? Dat mag best in een innovatiespecial, zeker omdat het Bouwbesluit in zijn tijd een flinke innovatie was. We staan er nu niet meer bij stil, maar pas vanaf 1992 kregen we landelijk uniforme bouwregelgeving. Tot die tijd was er weliswaar een Model Bouwverordening, maar was elke gemeentelijke bouwverordening toch echt bepalend. Elke gemeente had daarin zijn eigen accenten en er waren nog fors meer gemeenten dan nu. Blind varen op wat gebruikelijk was, kon niet. Daarom had elke architect en adviseur een verzameling bouwverordeningen in de kast staan van de gemeenten waar je actief was. Op papier natuurlijk, want computers waren nog een zeldzaamheid, vooral in zwang bij constructeurs en andere meer exact georiënteerde types. Internet was nog iets experimenteels van het Amerikaanse leger en wat universiteiten. Het Bouwbesluit bracht eenheid, aanvankelijk schoorvoetend met alleen voor woningen, kantoren en logiesgebouwen een volledig uitgewerkte set voorschriften. Maar ook met mooie innovaties, zoals de ‘bouwbesluittrap’ die minder steil was, meer vrije hoogte en de integrale toepassing van dubbel glas, ook in slaapkamers. Die we trouwens niet meer zo mochten noemen; vanaf dat moment waren het verblijfsruimten. Tsja, daar kun je nog steeds wat van vinden.

Maar genoeg sentimenteel gemijmerd. We gaan vooruit! Nieuwe wetten, nieuwe kansen. Hoewel, zo nieuw zijn de meeste voorschriften niet. De overgang van Bouwbesluit naar Bbl is beleidsneutraal, of op zijn minst beleidsarm. Het wordt wel wennen waar het staat, maar niet wat er staat. Echt ingrijpende wijzigingen, zoals het werken met de daglichtfactor, staan geparkeerd voor de langere termijn.

Het beste nieuws is nu dat er, zeker in de utiliteitsbouw, een flink aantal eisen is vervallen, met name op het gebied van de bruikbaarheid, zoals het percentage verblijfsgebied en de omvang van verblijfsruimten. Dat blijken opdrachtgevers en architecten prima zelf te kunnen regelen.

Een grotere impact zal de invoering van de Wet kwaliteitsborging hebben, de Wkb. Vooral bouwers zullen het merken, maar ook ontwerpers en adviseurs. Voor ‘start bouw’ hoeft er niet direct een pak tekeningen en berekeningen te worden overlegd. Dat wordt een innovatie waarvan we echt wat gaan merken. Voorlopig alleen voor eenvoudige gebouwen, maar de toon wordt gezet. Geen stempel vooraf op mooie beloften, maar een kritische blik op wat er feitelijk wordt gebouwd. Daar kun je als vakgenoot toch alleen maar blij van worden?’

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vernieuwde, integrale aanpak onderwijshuisvesting

16 mei om 10:00 uur

Wie actief is in het werkveld ‘onderwijshuisvesting’ en aan de slag wil gaan met een programmatische aanpak van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »