2022 wordt een groen, digitaal en chaotisch jaar

dinsdag 11 januari 2022
Menno Lammers heeft 2021 ervaren als georganiseerd onrustig. "We probeerden allemaal het systeem overeind te houden en waren bang het te laten vallen. Covid-19 leidt ons af en wordt mogelijk ‘gekoesterd’ om grote veranderingen nog niet te hoeven doorvoeren, maar het rommelt in de onderstroom." Dit zijn de drie trends die hij in 2022 ziet opkomen.

1.    Druk op materiaal en menskracht neemt verder toe

De druk op de toeleveringsketen is toegenomen en de roep om menskracht is gegroeid. In 2021 zagen we al dat supply chain voor bouwmaterialen en smart solutions niet meer naar behoren functioneren. Het meest opvallende incident was de blokkade van het Suezkanaal door het schip Evergreen. Daarnaast is er schaarste op de arbeidsmarkt doordat de economieën zijn heropend en medewerkers zijn gewisseld van branche. Er zijn ook veel nieuwe rollen ontstaan, vooral op het gebied van ESG, waardoor er een interne verschuiving plaatsvindt. De afgelopen maanden wordt er steeds vaker gesproken over ‘de grote ontslagneming’, want steeds meer mensen nemen ontslag of verlaten een branche om hun purpose te leven of omdat ze helemaal klaar zijn met hun huidige werkzaamheden.

Ik verwacht dat in 2022 de realisatie van ontwikkel- en (ver)bouwprojecten en de implementatie van smart solutions (hardware) gaat stagneren vanwege de oplopende kosten. Daarnaast verwacht ik dat lokale producten veelvuldig worden overwogen, wat positieve gevolgen gaat hebben voor de biobased beweging. Ook verwacht ik dat in 2022 dat bedrijven meer gaan investeren nieuwe kennis, (digitale) vaardigheden, side-hustles en holistisch leiderschap. In de onderstroom gaan nieuwe rollen (en kansen) ontstaan op het gebied van natuur en klimaat, het sociale domein, digitale transformatie.

2.    Decarbonisatie en de focus op Scope 3

De EU wil met de Green Deal klimaatneutraal zijn in 2050. Decarbonisatie betekent minder CO2 gebruiken en meer compenseren. Dat wordt de grote uitdaging voor de komende jaren voor Nederland. In 2021 is de klimaatagenda mainstream aan het worden, mede aangejaagd door COP26 en de bewustwording van de natuur door de situatie van de afgelopen twee jaar. Het afgelopen jaar hebben (inter)nationale vastgoedbedrijven hun pledges gecommuniceerd (Bouwinvest, Signify, Wereldhave, Redevco, e.a.) en het aantal bedrijven, gemeentes en landen groeit. Communicatie is één, maar het uitvoeren van deze beloftes vraagt nieuwe kennis, vaardigheden en visie. 

Ik verwacht dat in 2022 in Nederland een dominante, materiaal gebonden net-zero beweging gaat ontstaan. Daarnaast groeit de behoefte om samen nieuwe Scope 3-activiteiten te ontwikkelen nu het laaghangend net-zero fruit wordt geplukt. De regeneratieve onderstroom laat meer van zich horen.

3.    Metaverse: een hype?

Begin november 2021 werd er een digitaal stuk land verkocht in Decentraland – een gedecentraliseerd 3D virtual reality-platform dat bestaat uit 90.601 percelen – voor een recordbedrag van 2,43 miljoen dollar aan cryptomunten. De Real Estate Investment Trust (REIT) van de Metaverse Group is van plan een vastgoedbeleggingstrust te introduceren die een portefeuille van ontwikkelingsvastgoed van hoge kwaliteit bezit en exploiteert in Decentraland, Somnium Space, Crypto Voxels, Sandbox en Upland en andere commercieel levensvatbare metaverses. Het is de bedoeling om 's werelds eerste 100 procent gerichte Metaverse REIT te worden. Facebook gooide het roer om van ‘Facebook first’ naar ‘metaverse first’ en kreeg een nieuwe bedrijfsnaam, genaamd Meta. Fortnite-maker Epic Games haalde recent nog 1 miljard op om metaverse-platformen te laten groeien. De BIG Tech bedrijven gaan miljarden investeren in de ontwikkeling van deze metaverses: real-time 3D sociale media waarin mensen gedeelde ervaringen kunnen creëren en beleven als gelijkwaardige deelnemers aan een economie met maatschappelijke impact. De metaverse wordt groter dan de fysieke wereld die wij nu kennen.

Ik verwacht dat in 2022 digitaal vastgoed zeker niet gaat doorbreken als nieuwe assetclass. De onderstroom van mensen in de vastgoedsector die de wondere wereld van de metaverse verkennen groeit. Er gaan initiatieven ontstaan zoals digitale HQ’s en er worden meer bedrijven opgericht die zich 100 procent gaan richten op de mogelijkheden die de metaverse en metaverse-platformen te bieden hebben. 

Chaotisch jaar

De coronapandemie zorgt voor een grotere ommekeer dan de financiële crisis van 2008. Een ommekeer begint met een kritische blik naar binnen. In 2022 komen nog meer mensen en vastgoedbedrijven voor de keuze te staan tussen de blauwe en rode pil: vechten voor de oude bekende wereld of het creëren van een nieuwe. De onderstroom wordt dominanter. 2022 wordt een groen en digitaal, maar chaotisch jaar. 


Menno Lammers is de oprichter en ecosysteem facilitator van de PropTech for Good-alliantie. Deze alliantie verbindt vastgoed CxO's, techondernemers, investeerders, innovators en duurzaamheidsleiders van over de hele wereld om de realisatie van de duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals/ ESG) te versnellen. Daarnaast is Menno mentor bij REACH UK, spreker, internationaal jurylid voor innovatieprijzen en sparringpartner voor directieleden en raden van bestuur.


Mock-up InnocatDit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Menno Lammers, oprichter PropTech for Good-alliantie

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

MVRDV lanceert visie zelfvoorzienende vallei in Armenië

13 jan om 08:00 uur
In opdracht van de Armeense DAR Foundation for Regional Development and Competitiveness verduurzaamt MVRDV de 34.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Door SOM ontworpen 'ademend' gebouw opent in Shenzhen

10 jan om 12:00 uur
Architectenbureau SOM ontwierp een nieuwe hoofdlocatie voor de Chineze Shenzhen Rural Commercial Bank. De opdracht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Innovatiecatalogus 2022

5 jan om 08:00 uur
"Er is verbinding tussen alle partijen nodig. Ontwerpers, bouwers en ontwikkelaars moeten het gesprek voeren en de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Richt de school niet in als kantoor, maar als thuis’

13 dec 2021
Dat wat er al is, heeft waarde voor de toekomst. Moke Architecten bewijst dat statement met basisschool de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Benthem Crouwel Architects wint met multifunctioneel Valley

7 dec 2021
Tsjechisch ontwikkelingsbureau Velska heeft Benthem Crouwel Architects uitgeroepen tot winnaar van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Duurzaamheid vinden we in verdichting’

6 dec 2021
In een tijdperk waarin we ervoor moeten waken dat groene gebieden behouden blijven, is verdichten het sleutelwoord…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Scholenbouw 2021 is verschenen

10 nov 2021
De vijfde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Scholenbouw.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een optimaal leefklimaat door het innovatie-ecosysteem

26 okt 2021
Op 10 november spreekt innovatie-expert dr.ir. Elke den Ouden van de TU/e tijdens het Duurzame & Gezonde…
Lees verder »