2022 wordt een groen, digitaal en chaotisch jaar

dinsdag 11 januari 2022
Menno Lammers heeft 2021 ervaren als georganiseerd onrustig. "We probeerden allemaal het systeem overeind te houden en waren bang het te laten vallen. Covid-19 leidt ons af en wordt mogelijk ‘gekoesterd’ om grote veranderingen nog niet te hoeven doorvoeren, maar het rommelt in de onderstroom." Dit zijn de drie trends die hij in 2022 ziet opkomen.

1.    Druk op materiaal en menskracht neemt verder toe

De druk op de toeleveringsketen is toegenomen en de roep om menskracht is gegroeid. In 2021 zagen we al dat supply chain voor bouwmaterialen en smart solutions niet meer naar behoren functioneren. Het meest opvallende incident was de blokkade van het Suezkanaal door het schip Evergreen. Daarnaast is er schaarste op de arbeidsmarkt doordat de economieën zijn heropend en medewerkers zijn gewisseld van branche. Er zijn ook veel nieuwe rollen ontstaan, vooral op het gebied van ESG, waardoor er een interne verschuiving plaatsvindt. De afgelopen maanden wordt er steeds vaker gesproken over ‘de grote ontslagneming’, want steeds meer mensen nemen ontslag of verlaten een branche om hun purpose te leven of omdat ze helemaal klaar zijn met hun huidige werkzaamheden.

Ik verwacht dat in 2022 de realisatie van ontwikkel- en (ver)bouwprojecten en de implementatie van smart solutions (hardware) gaat stagneren vanwege de oplopende kosten. Daarnaast verwacht ik dat lokale producten veelvuldig worden overwogen, wat positieve gevolgen gaat hebben voor de biobased beweging. Ook verwacht ik dat in 2022 dat bedrijven meer gaan investeren nieuwe kennis, (digitale) vaardigheden, side-hustles en holistisch leiderschap. In de onderstroom gaan nieuwe rollen (en kansen) ontstaan op het gebied van natuur en klimaat, het sociale domein, digitale transformatie.

2.    Decarbonisatie en de focus op Scope 3

De EU wil met de Green Deal klimaatneutraal zijn in 2050. Decarbonisatie betekent minder CO2 gebruiken en meer compenseren. Dat wordt de grote uitdaging voor de komende jaren voor Nederland. In 2021 is de klimaatagenda mainstream aan het worden, mede aangejaagd door COP26 en de bewustwording van de natuur door de situatie van de afgelopen twee jaar. Het afgelopen jaar hebben (inter)nationale vastgoedbedrijven hun pledges gecommuniceerd (Bouwinvest, Signify, Wereldhave, Redevco, e.a.) en het aantal bedrijven, gemeentes en landen groeit. Communicatie is één, maar het uitvoeren van deze beloftes vraagt nieuwe kennis, vaardigheden en visie. 

Ik verwacht dat in 2022 in Nederland een dominante, materiaal gebonden net-zero beweging gaat ontstaan. Daarnaast groeit de behoefte om samen nieuwe Scope 3-activiteiten te ontwikkelen nu het laaghangend net-zero fruit wordt geplukt. De regeneratieve onderstroom laat meer van zich horen.

3.    Metaverse: een hype?

Begin november 2021 werd er een digitaal stuk land verkocht in Decentraland – een gedecentraliseerd 3D virtual reality-platform dat bestaat uit 90.601 percelen – voor een recordbedrag van 2,43 miljoen dollar aan cryptomunten. De Real Estate Investment Trust (REIT) van de Metaverse Group is van plan een vastgoedbeleggingstrust te introduceren die een portefeuille van ontwikkelingsvastgoed van hoge kwaliteit bezit en exploiteert in Decentraland, Somnium Space, Crypto Voxels, Sandbox en Upland en andere commercieel levensvatbare metaverses. Het is de bedoeling om 's werelds eerste 100 procent gerichte Metaverse REIT te worden. Facebook gooide het roer om van ‘Facebook first’ naar ‘metaverse first’ en kreeg een nieuwe bedrijfsnaam, genaamd Meta. Fortnite-maker Epic Games haalde recent nog 1 miljard op om metaverse-platformen te laten groeien. De BIG Tech bedrijven gaan miljarden investeren in de ontwikkeling van deze metaverses: real-time 3D sociale media waarin mensen gedeelde ervaringen kunnen creëren en beleven als gelijkwaardige deelnemers aan een economie met maatschappelijke impact. De metaverse wordt groter dan de fysieke wereld die wij nu kennen.

Ik verwacht dat in 2022 digitaal vastgoed zeker niet gaat doorbreken als nieuwe assetclass. De onderstroom van mensen in de vastgoedsector die de wondere wereld van de metaverse verkennen groeit. Er gaan initiatieven ontstaan zoals digitale HQ’s en er worden meer bedrijven opgericht die zich 100 procent gaan richten op de mogelijkheden die de metaverse en metaverse-platformen te bieden hebben. 

Chaotisch jaar

De coronapandemie zorgt voor een grotere ommekeer dan de financiële crisis van 2008. Een ommekeer begint met een kritische blik naar binnen. In 2022 komen nog meer mensen en vastgoedbedrijven voor de keuze te staan tussen de blauwe en rode pil: vechten voor de oude bekende wereld of het creëren van een nieuwe. De onderstroom wordt dominanter. 2022 wordt een groen en digitaal, maar chaotisch jaar. 


Menno Lammers is de oprichter en ecosysteem facilitator van de PropTech for Good-alliantie. Deze alliantie verbindt vastgoed CxO's, techondernemers, investeerders, innovators en duurzaamheidsleiders van over de hele wereld om de realisatie van de duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals/ ESG) te versnellen. Daarnaast is Menno mentor bij REACH UK, spreker, internationaal jurylid voor innovatieprijzen en sparringpartner voor directieleden en raden van bestuur.


Mock-up InnocatDit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Menno Lammers, oprichter PropTech for Good-alliantie

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
person_outlineBlog

De Leegte

19 apr om 11:00 uur
Sociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun…
Lees verder »
descriptionArtikel

Genomineerden Next Step Award 2022 bekend

15 apr om 12:21 uur
De genomineerden voor de vierde editie van het Next Step Program zijn bekend. Tien jonge architectenbureaus mogen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Digital wellbeing als standaard voor de zorg

6 apr om 08:00 uur
Hoe maken we het leven van mensen met een zorgbehoefte makkelijker? We denken hierbij veelal aan fysieke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zo begin je als architect aan digitalisering

28 mrt om 09:16 uur
Architecten zijn van oudsher meesters van pen en papier. We kunnen echter niet meer om de digitalisering van het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Data als tool voor de architect van de toekomst

3 mrt om 08:00 uur
Architectuur ondergaat momenteel een grote fundamentele verschuiving die mogelijk gemaakt wordt door technologie,…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV ontwerpt Het Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut

2 mrt om 09:44 uur
Deze zomer krijgt Het Nieuwe Instituut een tijdelijke evenementenlocatie op het dak. Het Podium bevindt zich op 29…
Lees verder »