'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'

maandag 26 september 2022
timer 2 min
Uit onderzoek in opdracht van NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, blijkt dat het aantal van 100.000 woningen dat het kabinet jaarlijks wil laten bouwen onhaalbaar is. Over 2022 wordt zelfs een teruggang in nieuwbouw koopwoningen verwacht ten opzichte van 2021.

De ontwikkelaars roepen het kabinet op om sterker in te zetten op de uitvoering van bouwplannen in plaats van op nieuw beleid. Uit het onderzoek Monitor Nieuwe Woningen, dat in opdracht van ontwikkelaars en bouwondernemingen periodiek wordt uitgevoerd, blijkt volgens NEPROM dat in de eerste helft van 2022 minder woningen zijn gebouwd dan een jaar eerder (10.000 tegenover 16.000). Over heel 2022 wordt een teruggang verwacht van 35 procent.

Ook in het aantal huurwoningen is een daling te zien ten opzichte van 2021. Eerder werd al bekend dat in de eerste helft van 2022 het aantal verleende bouwvergunningen met 25 procent daalde ten opzichte van 2021.

Het zijn niet de eerste signalen dat de ambitieuze doelstelling van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te bouwen te hoog gegrepen is. De Rabobank waarschuwde eerder dit jaar al dat deze ambitie om korte termijn niet realistisch is en ook woningcorporaties trokken aan de bel. Volgens hen komen de plannen in gevaar door een gebrek aan betaalbare bouwgrond.

Projecten muurvast

Volgens de ontwikkelaars ligt een deel van de oorzaak in de kostenstijgingen en de problemen met de toelevering van specifieke bouwmaterialen. Daarnaast signaleren de ontwikkelaars een gebrek aan ambtelijke capaciteit en politieke doorzettingsmacht bij gemeenten. Door een ongecoördineerde stapeling van ambities en eisen op lokaal niveau in combinatie met de stikstofproblematiek en langdurige procedures zitten tal van projecten muurvast en komen ze niet tot uitvoering.

Gestegen rente

De ontwikkelaars vrezen dat op korte termijn de problemen nog groter worden als gevolg van groeiende ongerustheid bij de consument. De vraag naar nieuwe woningen is nog steeds erg groot, maar een toenemend aantal huishoudens merkt dat als gevolg van de gestegen rente het steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen. De sterk stijgende energieprijzen maken het voor consumenten nog moeilijker om hun woonwensen te realiseren, waardoor de doorstroming tot stilstand dreigt te komen.

Regulering contraproductief

De ontwikkelaars roepen het Rijk op om alles op alles te zetten om de nieuwbouw aan de gang te houden. Ze steunen het Rijksbeleid gericht op het maken van prestatieafspraken met gemeenten, maar ze hekelen de grote inzet van het kabinet op regulering, die juist de nieuwbouw afremt. Volgens de NEPROM is er voldoende capaciteit bij ontwikkelaars en bouwers om naar een hoger bouwtempo te gaan en hebben de marktpartijen vooral behoefte aan duidelijkheid, besluitvaardigheid en uitvoeringskracht aan de kant van de overheden.

De NEPROM, Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, is in 1974 opgericht en stelt zich ten doel samenwerking te bevorderen tussen overheden en ontwikkelaars bij de totstandkoming van vastgoedprojecten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Doorbouwgarantie moet versnelling bieden aan nieuwbouw

19 okt om 12:30 uur

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de invoering van een ‘doorbouwgarantie’. Dit betekent dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stimulering gezonde, duurzame woningbouw met puntensysteem

19 okt om 10:00 uur

Sinds ruim een jaar hanteert de gemeente Veenendaal een puntensysteem om gezonde, groene en duurzame woningbouw…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul om 09:16 uur

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP wint competitie woon- en werkcomplex Toulouse

19 jul om 08:00 uur
KCAP heeft de internationale prijsvraag gewonnen voor Altiplano, een woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Feestelijke start bouw van 'de Tuin van Teding' in Delft

17 jul om 08:00 uur
Op 29 juni werd officieel stilgestaan bij de start van de bouw van ‘de Tuin van Teding’. Dit feestelijke moment…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun om 10:43 uur

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun om 11:00 uur

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Hout waar het kan, beton waar het moet'

21 jun om 09:10 uur

Architect Boris Zeisser won met zijn houtbouwproject De Warren, een wooncoöperatie, de AAP (Amsterdamse…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */