Wonderwoods: het creëren van groen en duurzaam stadsicoon

vrijdag 20 oktober 2023

In het bruisende hart van Utrecht wordt momenteel aan een buitengewoon project gewerkt: Wonderwoods. Dit is niet zomaar een gebouw, maar een levendig stadsbos waarin mens en natuur samenkomen. Het project omvat twee torens met een mix van woningen, kantoren, horeca en retail, omgeven door groene gevels en daktuinen. Het bouwkundig ontwerp is van Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects.

G&S& Vastgoed Utrecht
Render G&S& Vastgoed

Triflex levert ook een bijdrage aan de realisatie van Wonderwoods. Dit doen we niet alleen, maar in samenwerking met verschillende partijen. We hebben een aantal partijen geïnterviewd en gevraagd wat hun bijdrage is aan dit project en welke rol Triflex hierin speelt.

Triflex draagt bij

Render G&S& Vastgoed Utrecht2
Render G&S& Vastgoed

Boko B.V. Dakbedekkers is gevraagd voor de bouwcombinatie Wonderwoods (bestaande uit Boele van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam) door de opdrachtgever G&S& vastgoed. Ze zijn al een aantal jaren betrokken bij Wonderwoods en hebben meegedacht over de dakoplossingen. Binnen dit project zijn ze verantwoordelijk voor de dakbedekkingen en isolatie. De vraag van de opdrachtgever was onder andere om alle details naadloos en waterdicht te maken. Triflex bood hier de oplossing! Boko en Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) zijn hier namelijk aan de slag gegaan met Triflex ProDetail.

Waarom is er gekozen voor dit product?  

‘Bij dit specifieke project gaat het om gecompliceerde prefabbeton elementen, daarom was een vloeibaar product nodig om de aansluitingen en details bij de daken en balkons af te werken. Triflex ProDetail was daarvoor uitermate geschikt’, vertelt Rene Glorie, werkvoorbereider bij Boko Dakbedekkers.
Aron Tissink, eigenaar bij TSA vult dit verder aan: ‘We hebben Triflex ProDetail gebruikt, omdat hechting op verschillende ondergronden noodzakelijk was. Daarnaast is het wortelbestendig, iets wat cruciaal is door alle begroeiing bij dit project. Tot slot is het onderhoudsvrij, dit is belangrijk want we dichten details af waar je vaak niet meer makkelijk bij kunt. Het moet dus in één keer goed afgedicht worden’.

‘Daarnaast moest het een duurzame en waterdichte oplossing zijn. Duurzaamheid staat centraal bij dit project en daar moet rekening mee gehouden worden bij alle keuzes die gemaakt worden, ook bij productkeuzes. Triflex ProDetail sluit hier goed bij aan, het is waterdicht, heeft een lange levensduur van meer dan 25 jaar en er is weinig onderhoud nodig’, somt Rene op.

Beide heren vinden het een uniek project om aan te werken. ‘Het is het meest toonaangevende bouwwerk in Nederland wat er op dit moment bestaat’, aldus Rene. Aron vult dit aan: ‘Het is een complex en bijzonder gebouw midden in de binnenstad met heel veel groen’.

Samenwerken met partners aan een groene toekomst

Naast Boko en TSA zijn er nog veel andere partijen aan het werk bij Wonderwoods, dit zijn onder andere Eurosafe Solutions, Wylick, Wédéflex, Unilin Insulation, Zoontjens en De Koninklijke Ginkel Groep.
‘Wij maken analyses rondom het gebouw om te kijken of alles veilig te bereiken is op hoogte. Zo kunnen alle partijen die op hoogte moeten werken, veilig aan de slag gaan. Daarnaast houden wij ons ook bezig met de onderhoudswerkzaamheden van het groen’, aldus Jan Kwanten, Sales Manager bij Eurosafe Solutions. Door middel van de samenwerking met Eurosafe Solutions, kan er veilig op hoogte gewerkt worden met Triflex.

Render Arcadis Landschapsarchitecten
Render Arcadis Landschapsarchitecten

Jan vult aan: ‘Partijen die hieraan werken, moeten ook overeenkomen met de visie van het project: werken met duurzame producten die voor lange termijn inzetbaar zijn. Dit is het grootste project in Nederland waar zoveel groen in zit. Daarnaast is de locatie heel bijzonder: naast de Jaarbeurs én bij het drukste fietspad van Utrecht, dit brengt ook logistieke uitdagingen met zich mee’.

Verder spraken wij ook Laurens van Wylick (directeur bij Van Wylick Isomix B. V) en Coen van der Kooij (eigenaar bij Wédéflex Duurzame Daksystemen). Wat is hun rol bij dit project en hoe werken ze hierin samen met Triflex?

‘Via Boko dakbedekkers zijn wij betrokken geraakt bij dit project. Wij zijn verantwoordelijk voor het isoleren van de daktuinen met het Isomix®Plus daksysteem. Zo hebben we allemaal een bijdrage aan Wonderwoods: wij de isolatie en Triflex de afdichting’, vertelt Laurens enthousiast.

Coen vult dit verder aan: ‘Wij zijn een collega-leverancier van Triflex en leveren duurzame bitumen dakproducten. Triflex zorgt voor de afdichting van alle details en aansluitingen op de daken en wij hebben goede ervaring met de aansluiting van ons product op Triflex. Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij’. ‘Dit is werkelijk een van de meest bijzondere gebouwen in Nederland. Het ademt groen dankzij de vergroening in de gevel en op de balkons. Bovendien is zowel de grootte als de locatie ervan zeer bijzonder’, sluit Coen af.  

Naast Laurence en Coen spraken we ook Jeroen Koers, Accountmanager Platte Daken Noord-Nederland bij Unilin Insulation. ‘Boko is al jaren een goede partner van Unilin Insulation. Wij zijn gespecialiseerd in diverse oplossingen met PIR-isolatie. Voor het project Wonderwoods verwerkt Boko de Utherm Roof L (Tapered) in zowel de vlakke als afschot uitvoering. Deze producten beschikken over een hoge isolatiewaarde én hebben een hoge mate van drukvastheid. Beide eigenschappen komen goed tot hun recht in de diverse details die het werk Wonderwoods rijk is’, aldus Jeroen.
Wat het project zo bijzonder maakt? ‘De combinatie van het overweldigende groen langs de gevels, op alle daken. Tenslotte bepaalt de afwerking van alle details of dit werk een succes wordt. Door de gemaakte keuzes en vooral het vakmanschap van Boko heb ik daar alle vertrouwen in’, sluit Jeroen af.

Zoontjes tegels
Afbeelding Zoontjens

Ook spraken wij Hans Mutsaers, accountmanager bij Zoontjens. Zij zijn bij dit project ingeschakeld voor de aanleg van de dakterrassen. ‘De twee groene torens kunnen niet zonder mooie buitenruimtes. In totaal telt dit project 3100 vierkante meter dakterras’, vertelt Hans.

Afbeelding Zoontjens
Afbeelding Zoontjens

Hans vervolgt: ‘Zoontjens heeft haar eigen daktegelsystemen voor platte daken. Een goed systeem zorgt ervoor dat de dakbestrating stabiel ligt, niet kan schuiven én dat er onder de tegels ruimte ontstaat waar water weg kan lopen. Exact hoe onze daktegelsystemen werken. Zo creëren we een duurzaam dakterras en een mooie buitenruimte die jarenlang meegaat’.

‘Zoontjens heeft diverse tegels, kleuren en formaten getoond op het mock-up gebouw. Vandaaruit is er gekozen voor Dreen®Nxt in de kleur Urban Grey en Clear White. Op dit project hadden we ook te maken met een logistieke uitdaging. Gezien de ligging van Wonderwoods in het centrum van Utrecht en de beperkte ruimte op de bouwplaats, wordt er veel prefab aangeleverd op het project. Voor de dakterrassen betekent dit dat we het zaagwerk al deels vooraf uitvoeren. De dwarse kanten worden wel op de bouwplaats gezaagd. Zo leveren en werken we precies per verdieping en met de bouwstroom mee’, vertelt Hans enthousiast.
‘De samenwerking met betrokken partijen is erg belangrijk; we werken na elkaar en zijn afhankelijk van elkaar. Zo zorgt Boko Dakbedekkers voor de waterdichtheid van de dakterrassen, verzorgt Triflex de waterdichtheid van alle details en zorgen wij voor de daktegelsystemen. Het voordeel van ons systeem is dat het demontabel is, dus Triflex kan te allen tijde bij de ondergrond mocht dat nodig zijn’, sluit Hans af.

Tot slot spraken wij Leo van Dalen, expert in duurzame bouw bij de Koninklijke Ginkel Groep. Zij zijn al vanaf de schetsfase in 2017 betrokken bij het ontwerp. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de technische engineering, realisatie én onderhoud van het groen. De Koninklijke Ginkel Groep realiseert de daktuinen op verschillende dakvlakken; de interieurtuinen en het groen op de balkons’, aldus Leo.

‘Vanaf het begin van de bouwcombinatie Wonderwoods was het ons duidelijk dat zo’n complex project een buitengewoon goede dakdekker vergt. De partijen waren het daarover al heel snel samen eens. Er blijft maar één naam over: Boko Dakbedekkers’, vertelt Leo.
Leo gaat verder: ‘Het is belangrijk voor ons dat de ondergrond wortel ondoordringbaar is en door de ondergrond met Triflex af te werken is dit gerealiseerd. Zo kunnen wij onze daktuinen aanleggen en heeft het een goede hechting met de ondergrond.

‘Wij doen het langdurige onderhoud van het groen. Dit houdt onder andere in: bewatering, bemesting en gevels. Dit doen we tijdens de bouwfase én voor de komende jaren. Dit project is bijzonder omdat er belastingen zijn op grote hoogte. Daarnaast is het irrigatiesysteem noemenswaardig: er zijn meer dan 1000 leidingen om alles water te geven. Wij zorgen ook voor een efficiënt werkproces: alle plantenbakken die aan de balkons hangen worden al in de fabriek gemaakt en daarna opgehangen. Het enige wat er dan nog in hoeft zijn de planten. Dit zorgt ervoor dat de bouwtijd veel korter is’, vertelt Leo enthousiast.

Door samen te werken en expertise te bundelen, zetten Triflex en de betrokken partijen een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst. De verwachte oplevering is medio 2024.

Meer weten over ons MVO-beleid? Bekijk onze website www.triflexsteps.nl.