Terras duurzaam beschermd

woensdag 4 oktober 2023

Wie kent het niet: een terras dat door invloeden van weer, wind en zon alle kwaliteit heeft verloren? Met kleurverlies en slipgevaar als gevolg. In het Noord-Hollandse Bergen vonden ze er een oplossing voor.

Het bestaande terras van een woonvilla in Bergen was voorzien van een vloerafwerking die sterk was verweerd. De oude vloerafwerking van het terras vertoonde veel scheurvorming en onthechting, wat een doorn in het oog was van de bewoners. De belangrijkste oorzaken: UV-belasting en de uitdagingen die er zijn door de ligging nabij de kust. Technisch bood de vloerafwerking ook geen waterdichte bescherming meer voor de constructie en bij regen- en sneeuwval bleek de vloer erg glad. Hoog tijd voor verandering en daarvoor bood Triflex de oplossing.

De uitdaging

De opdrachtgever wilde een nieuwe, duurzame en goed te onderhouden vloerafwerking met voldoende antislip. De afwerking moest bestand zijn tegen de uitdagingen die het wonen dichtbij de Noordzee biedt.
Daarnaast moest de eindafwerking qua kleur goed passen bij de woning. Ook had de opdrachtgever de wens dat er een waterdichte smetrand zou komen, ter hoogte van de gemetselde borstwering.

De oplossing

Door scheurvorming in de betonnen ondergrond is er gekozen voor een volledig gewapend Triflex BTS-P systeem. Door het wapeningsvlies in dit systeem zullen de scheuren in de ondergrond niet meer doorzetten in de rest van de vloerafwerking. Ook blijft zo de constructie beschermd tegen inwatering en indringing van chloriden.

Triflex terras Bergen2


Het Triflex ProDetail systeem dat is toegepast bij de randen en aansluitingen met de borstwering, zorgt voor een naadloze waterdichting. Water en vuil hebben zo geen mogelijkheid meer om in het metselwerk te trekken. Door deze rand op het vloerveld vrij te houden van instrooimateriaal, kan het water goed weglopen naar de afvoeren. De contrasterende kleur zorgt voor een mooie, strakke omlijning van het terras.

Het proces

Bijzonder aan het project is dat Triflex niet alleen een technisch advies heeft mogen maken, maar ook samen met de opdrachtgever meedacht bij de keuze van het ontwerp en het kleurgebruik van de nieuwe vloerafwerking. Dit idee is vervolgens gerealiseerd door het team van Tissink Specialistische Afdichtingen. Zij zijn begonnen met het reinigen van het terras, waarna ze de oude vloerafwerking hebben verwijderd. Vervolgens hebben ze de randen en details ingewerkt met het Triflex ProDetail systeem. Ten slotte brachten ze het Triflex BTS-P systeem aan.

Het resultaat

Het resultaat is een mooie, strakke terrasvloer die goed aansluit bij de stijl van de woonvilla. Aan alle wensen van de opdrachtgever is voldaan. De opdrachtgever is dan ook erg tevreden met het resultaat en ook wij kijken terug op een mooi project.

Bron tekst & foto’s: Triflex