Poortgebouw in Halfweg: van personeelskantine oude suikerfabriek tot moderne bedrijfs- en kantoorruimte

woensdag 10 mei 2023

Het Poortgebouw in Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem, vormt de entree tot het voormalige Suikerfabriek-terrein. © Cobraspen Groep

Met behoud van de kenmerkende robuuste bouwstijl is in het Poortgebouw te Halfweg een moderne werkomgeving met een historisch karakter gecreëerd. 

Het Poortgebouw vormt de entree tot SugarCity, een multifunctioneel gebied met winkels, kantoren, bedrijfsruimtes en leisurelocaties aan de rand van Amsterdam. Vastgoedinvesteerder Cobraspen Groep herontwikkelde het gedateerde kantoren- en kantinecomplex van de voormalige CSM-Suikerfabriek en behield daarbij de karakteristieke industriële jaren zestig-uitstraling. Toch wist het met onzichtbare verduurzamingsmaatregelen een hightech gebouw met energielabel A neer te zetten. In het Poortgebouw is daardoor in totaal bijna zeventienhonderd vierkante meter aan moderne en tegelijkertijd authentieke bedrijfs- en kantoorruimte beschikbaar. Op de begane grond is ruimte voor horeca. 

Kentie en Partners Architekten zit achter het ontwerp, net zoals eerder bij de renovatie van het Pakhuis, een 324 vierkante meters grote kantorenruimte waar de arbeiders van de Suikerfabriek vroeger hun werkdag startten. 

In 1863 opende de eerste suikerfabriek in Halfweg en het Poortgebouw was in de jaren zestig van de vorige eeuw de laatste uitbreiding van de CSM-Suikerfabriek. Dit werd de plek voor de personeelskantine en voor kantoren. In de jaren negentig kwam er, door schaalvegroting en de krimp van het aantal suikerfabrieken, een einde aan de productie. Met de sluiting kwam ca.110.000 m² grondoppervlak vrij voor herbestemming.

Sinds 2000 werkt de Cobraspen Groep aan de herontwikkeling van het SugarCity-terrein. De suikersilo’s, waar vroeger suiker werd opgeslagen, zijn omgebouwd tot ultramoderne show- en kantoorruimtes en zo heeft bijvoorbeeld ook de enorme fabriekshal een nieuwe bestemming gekregen als evenementenlocatie. Ook opende hier Amsterdam The Style Outlets zijn deuren, een high-end fashion outlet met negentienduizend vierkante meter aan kledingwinkels en horeca. Het terrein wordt de komende jaren nog verrijkt met een jachthaven en grote supermarkt, evenals een vierhonderd kamers tellend hotel met twintigduizend vierkante meter ruimte voor congressen en evenementen.

“Met de grootscheepse renovatie hebben we de handruk van die tijd veiliggesteld en een belangrijke stap gezet op weg naar een industriële monumentenstatus”, zegt Luigi Prins, oprichter en directeur van Cobraspen Groep. Zo'n industriële monumentenstatus is niet een doel op zich. Wel houdt het hiervoor nadrukkelijk de mogelijkheid open. "Cobraspen ontwikkelt met oog voor historie en behoud van historische elementen van een pand." 
 
Met behoud van de kenmerkende robuuste bouwstijl is een hypermodern gebouw in een historische jas gerealiseerd. “Zo is in het beton het reliëf zichtbaar van de houten bekisting waarin het is gestort, een van de vele authentieke details die heden en verleden verbinden”, aldus Prins.

Duurzaamheid

Naast het behoud van authenticiteit was ook duurzaamheid een belangrijke factor voor de grootschalige renovatie die in het tweede kwartaal van 2021 begon. Zo voorzag Cobraspen Groep alle ruimtes van extra isolerende HR++-beglazing, werden er zonnepanelen geplaatst en werd er gebruik gemaakt van warmte terugwin-installaties, verwarming door middel van een warmtepomp en ledverlichting in de algemene ruimtes.

Bedrijfs- en kantorenruimte. Grote raampartijen dus veel lichtinval en uitzicht op het Sugar City-terrein. © Cobraspen Groep
Bedrijfs- en kantorenruimte. Grote raampartijen dus veel lichtinval en uitzicht op het Sugar City-terrein. © Cobraspen Groep

Toegangspoort tot SugarCity

De drie etages van Het Poortgebouw tellen gezamenlijk 1.684 vierkante meter bedrijfs- en kantoorruimte. Elke etage beschikt over grote raampartijen, die voor veel lichtinval zorgen en uitzicht bieden op het omliggende SugarCity-terrein. De witte strakke muren en zwarte kozijnen staan in contrast met de industriële betonnen pilaren en plafonds, die door Cobraspen Groep in originele staat zijn behouden en gerestaureerd.

Over Cobraspen Groep

Cobraspen Groep is een vastgoed- en gebiedsinvesteerder, opgericht in 1984 door Luigi Prins. Prins is directeur-eigenaar van de onderneming en streek met Cobraspen Groep neer in Overveen. Dat is ook het voornaamste werkterrein, naast Haarlem, Amsterdam en de omliggende regio’s. In zijn aanpak onderscheidt Cobraspen Groep zich door zijn passie voor monumentaal en industrieel erfgoed. Het behoudt monumentaal vastgoed voor volgende generaties door het te restaureren, te transformeren en een nieuwe functie of invulling te geven.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep om 07:30 uur

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug om 07:30 uur

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug om 08:00 uur
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP wint competitie woon- en werkcomplex Toulouse

19 jul om 08:00 uur
KCAP heeft de internationale prijsvraag gewonnen voor Altiplano, een woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace.…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Renovatie is als een cadeautje’

13 jul om 08:00 uur
‘Renovatie is als een cadeautje’ aldus Sebastiaan Jansen (architect, partner en creatief directeur bij KOW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul om 08:00 uur
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun om 13:12 uur
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */