Door in de bebouwde omgeving meer natuur toe te staan, wordt niet alleen de biodiversiteit en afkoeling vergroot. Ook de gezondheid is erbij gebaat en dat beperkt zich niet alleen tot de pure winst van het simpel zíen van groen. Het is de diversiteit aan bacteriën (buiten en daardoor ook binnen: in onze darmen) die er wel bij vaart. Met positieve gevolgen voor onze gezondheid én levensverwachting, aldus Marco van Es van Bac2nature.
Het belang van bacteriën in de stedelijke leefomgeving
Veel immuun-gerelateerde ziekten hebben te maken met een verarmde diversiteit van de bacteriën in onze darmen (darmmicrobioom). Daarom heeft verlies van biodiversiteit een directe invloed op ons immuunsysteem, aldus Marco van Es van stichting Bac2nature. Hij is ervan overtuigd dat een gezond dieet én een gezonde leefomgeving hier een veel groter positief effect op hebben dan industriële supplementen.
Micro-organismen
“Tot 10.000 jaar geleden bestond de mensheid vooral uit jagers en verzamelaars. Toen we ons voor het eerst gingen settelen en gingen boeren, zagen we de eerste veranderingen in ons immuunsysteem. De grootste verandering in ons contact met micro-organismen kwam met de industriële revolutie. Dat had effect op onze voeding en op onze leefomgeving.”
De sterilisatie van voedsel leidde ertoe dat eten en drinken weliswaar beter en langer houdbaar bleven, maar ook dat alle micro-organismen werden gedood in dat proces. “Dat heeft echt tot een grote teruggang in het contact met micro-organismen gezorgd”, stelt Van Es. “Natuurlijk kennen we ook wel andere processen om voedsel te bewaren, denk maar aan fermentatie. Maar in de zin van diversiteit was dit een sterke teruggang.”
Verstedelijking
Ook in onze leefomgeving veranderde het een en ander door de industriële revolutie. “We gingen meer en meer in steden wonen. Er kwam letterlijk meer afstand tussen mens en natuur. Onze huizen werden gebouwd met andere materialen. Je moet je voorstellen dat elk materiaal een eigen set aan bacteriën met zich meebrengt. Vroeger gebruikten we leem en hout, nu kwamen er kunststoffen in onze huizen.”
De verarming van de diversiteit van ons darmmicrobioom nam pas echt een vlucht na de Tweede Wereldoorlog, weet Van Es. “Je ziet dat met name terug in de toename van het aantal mensen met astma en allergieën. Een allergie is niets anders dan ons afweersysteem dat raar reageert op dingen waar het niet op zou moeten reageren. Je ziet de verarming direct terug in onze darmen en in de toename in ziekten die te maken hebben met ons immuunsysteem. Mensen die in Blue Zones leven hebben bijvoorbeeld een veel rijkere darmflora.”
Natuur in de stad
Onze wetenschap is inmiddels al zo ver; kunnen we er niet voor zorgen dat we de ontbrekende micro-organismen zelf toevoegen aan ons voedsel en onze omgeving? “Ja, er zijn stofjes die iets kunnen doen met ons immuunsysteem. Maar het belangrijkste is de diversiteit en dat kan je niet in losse elementjes toevoegen”, weet Van Es. “Een lepeltje grond op je hamburger? Ja, dat zou ons al een heel eind brengen.”
Ook onze leefomgeving kan van grote invloed zijn op onze weerbare gezondheid. “Het is goed voor de mens om nauwer in contact te zijn met de natuur. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat borstvoeding van betere kwaliteit is wanneer vrouwen dichtbij de natuur wonen. En in Finland is onderzoek gedaan bij een kinderdagverblijf. Daar werden letterlijk tegels uit de grond gehaald en groen ervoor in de plaats gezet. Nadat de kinderen een maand lang elke dag een uur buiten hadden gespeeld, bleek dat hun darmflora en weerstand was verbeterd.”
De volledige versie van dit artikel lees je verder in het gratis Biind Magazine, dat volledig in het teken staat van natuurinclusief bouwen.
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen