De kracht van speeltoestellen

donderdag 7 december 2023

Buitenspelen is enorm belangrijk voor kinderen. Het liefst spelen ze buiten in een speeltuin waar nagedacht is over inclusiviteit en de speeltoestellen. Speeltoestellenfabrikant IJslander werkt al jaren aan speeltoestellen in de openbare ruimte. Hoe zorgen ze ervoor dat kinderen in heel Nederland lekker kunnen buitenspelen?

Speeltoestellen

De speeltoestellen die in de openbare ruimte staan, verbinden een wijk of straat. Kinderen spelen samen met elkaar en ouders kunnen even bijpraten. Maar elke wijk of straat heeft zijn eigen speeltoestellen nodig, want elke plek is anders. Zo creëer je de beste spelbeleving voor een kind.
Een speeltuin is een plek om te spelen, sociaal actief te zijn en lekker te bewegen en speeltoestellen dragen daaraan bij. Zo zijn de speeltoestellen van IJslander divers en uitdagend, zodat elk kind kan spelen. Maar natuurlijk is er ook gedacht aan de kleintjes, daar zijn speciale speeltoestellen voor. Voor jong en oud is er genoeg spelplezier.

De speeltoestellen zijn allemaal gemaakt van roestvrij staal. Naast dat RVS duurzaam is, gaan toestellen van RVS langer mee dan andere speeltoestellen. Ook zijn ze vandalismebestendig, waardoor ze perfect passen in de openbare ruimte.

Behoeften en wensen

Bij een speeltuin is het belangrijk om te kijken naar de buurt. Wie wonen er? Wat zijn de behoeften van de bewoners? Zo creëer je een speeltuin die echt past bij de omgeving. Is de speeltuin onderdeel van een ontmoetingsplek? Dan stemmen we daar de speeltuin op af. De mening van inwoners is enorm belangrijk en na de komst van de Omgevingswet in 2024 ook verplicht. Dankzij buurtparticipatie is het mogelijk om alle wensen en behoeften in kaart te krijgen. Zo komt er een ontwerp dat precies past bij de buurt of wijk.

Inclusiviteit

In een speeltuin moet iedereen kunnen spelen. Ongeacht welke beperking je hebt, moet spelen voor iedereen mogelijk zijn. Om dit te realiseren, zijn er inclusieve speeltuinen. Hier kan elk kind op een eigen manier spelen. De toestellen zijn aangepast, zodat er geen belemmeringen zijn. Zo wordt er gekeken naar de hoogte van het speeltoestel, de structuren van het speeltoestel en de rustige plekken om even op te laden. Want af en toe even rustig uitblazen van het spelen, is zeker nodig. Picknicktafels zijn uitermate geschikt om met het hele gezin gezellig wat te eten en weer energie te krijgen.

Interactief

Speeltoestellen voor inclusieve speeltuinen zijn interactief, zodat elk kind ermee kan spelen. Dit betekent dat de speeltoestellen verschillende kleuren, geluiden, structuren en soms zelfs geuren bevatten. De zintuigen worden hierdoor extra geprikkeld tijdens het spelen. Zo kunnen kinderen op hun eigen manier het toestel beleven.

Wil je meer weten over speeltoestellen of over inclusief spelen? Neem dan contact op met IJslander. Wij helpen je graag om de perfecte speeltuin te creëren voor jouw buurt.