‘All-electric levert eigenlijk altijd geld op’

dinsdag 10 januari 2023

De eigenaar van de Golden Tulp Ampt van Nijkerk Hotel had een duidelijke wens: verse lucht en een comfortabel binnenklimaat voor een nieuwe serre. Hiervoor schakelde het hotel de expertise van KlimaPlan in, die ook verantwoordelijk was voor een eerdere uitbreiding van het hotel. In een bouwteamachtige opstelling staken de bedrijven de hoofden bijeen om alle mogelijkheden door te spreken. Het resultaat is een ‘perfect verlopen proces’ en een stille, all-electric combinatie dat precies aan de eisen voldoet.

Foto's door STULZ Groep

Om te voldoen aan de eis van de opdrachtgever om voor het de nieuwe serre niet meer afhankelijk te zijn van aardgas, ging KlimaPlan op zoek naar een passende all-electric oplossing om de serre te voorzien van verwarming en verse lucht. Dat bleek hard nodig, zegt Nick Martens, directeur van KlimaPlan Klimaattechniek: “De bestaande installatie pakte namelijk honderd procent buitenlucht, verwarmde dat en gooide het bijna meteen door een ventilator in het dak naar buiten. Vroeger was dat doodnormaal, nu is het doodzonde.” Daarom wordt nu gebruik gemaakt van vloerverwarming, gekoppeld aan warmtepompen bovenop de serre en het restaurant. “De verse lucht wordt geleverd door een systeem van STULZ. Gezien je vaak te warme of te koude verse lucht inlaat, hebben we de luchtbehandelingsunit en warmtepompen samengevoegd, zodat je een complete set hebt met één inregeling voor zowel lucht als temperatuur.”

Gekozen werd voor een luchtbehandelingskast van STULZ, type 15.10C/15.10C met een luchtdebiet van 3.740 m3/h, samen gebouwd op een frame met twee warmtepompen van type FDC 200 VSA. “Het voordeel van de luchtbehandelingskast is dat deze kant-en-klaar uit de fabriek komt en heel stil is”, zegt Martens. Vooral dat tweede voordeel is belangrijk voor dit specifieke project. “We hebben te maken met hotelkamers en vergader- en congresruimtes. Het geluidsniveau en de regelbaarheid zijn dus echt belangrijk.” Verder betreft het een plug-and-play systeem is dat makkelijk in te regelen is, waarbij direct gebruik gemaakt kan worden van de buitenlucht om bijvoorbeeld in de nachtelijke uren het interieur te koelen. “Zo maken we dus ook gebruik van de natuurlijke elementen.”

Verse lucht op kop

De installatie is stil en is bovendien nauwelijks te zien. Goed nieuws voor ontwerpers. “De installatie staat op het dak”, zegt Martens. “Dat moet wel, gezien het ook lucht afvoert naar buiten. Zeker bij renovatieprojecten is het praktisch én architectonisch gezien belangrijk dat de units zo klein mogelijk zijn.” Dat is hier voor dit hotel het geval: de luchtbehandelingsunit en warmtepompen worden afgeschermd door een scherm met een industrieel uiterlijk, dat meteen ook het geluid reduceert. “Het ziet er netjes uit van buiten.”

Voor Martens is deze oplossing uitstekend voor het Golden Tulip hotel, maar moet er per project gekeken worden wat de ideale oplossing. “Vooral architecten willen de daken clean houden en zoveel mogelijk installaties integreren in het pand”, zegt Martens. “Leg dat de projectontwikkelaar maar eens uit die zoveel mogelijk m2 wil verhuren. Dat wordt dus echt een strijd tussen de architectenwereld en installatiewereld. Als we nou eens de handen ineenslaan, samen met leveranciers, en kijken hoe we nieuwe ontwikkeling kunnen integreren in de renovatiebouw, dan komen we op mooie oplossingen. Het blijft een continue strijd, dat snap ik, maar verse lucht komt altijd op kop.”

 

Inzicht is de sleutel

Martens kijkt terug op een proces dat perfect verliep, puur door ouderwetse samenwerking. “We hadden te maken met een opdrachtgever die exact wist wat hij wilde en verstand van zaken heet”, zegt hij. “Daardoor kon hij meedenken en snel schakelen, ook met STULZ en de installateur. Dit project is zo snel neergezet, dat had niemand van tevoren kunnen bedenken. Gewoon door samen op de locatie te komen, afspraken te maken en door te bouwen. En het eindresultaat is fantastisch.” De opdrachtgever raakte dusdanig enthousiast van het proces dat hetzelfde team zorg gaat dragen voor een vernieuwing van meerdere installaties in het hotel. 

Volgens Martens is het bovendien een kwestie van tijd voor meer opdrachtgevers de stap zetten naar een all-electric oplossing. “Het levert altijd geld op”, zegt hij, “maar het probleem is dat je vaak eerst moet voorrekenen wat het oplevert, anders maken opdrachtgevers de stap niet. Als jij kan uitrekenen dat iemand stookt voor de vogels en wat dit omgerekend in euro’s kost, zie je men overstag gaan. Anders doen we alleen wat we moeten doen, zoals energielabel C. Daar neemt iedereen een eindsprint op. De rest zit nog niet in ons hoofd, dus je moet het inzichtelijk maken.”


Dit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2023, die op 2 januari 2023 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 35,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.