Op 21 maart is op Schiphol Trade Park in Hoofddorp de eerste paal geslagen van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics. Vanuit het duurzame ambitieniveau dat gebiedsontwikkelaar SADC voor dit business park heeft, is een duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig warenhuis met geïntegreerde kantoren en parkeeroplossing ontworpen door Paul de Ruiter Architects.
1e paal natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park geslagen

Schiphol Trade Park heeft de ambitie het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te zijn. Niet alleen door de toepassing van circulaire materialen en een ecologische visie bij de gebiedsontwikkeling, maar ook door naast de minimale hoge eisen op het gebied van duurzaamheid bedrijven uit te dagen nog een stap verder te gaan.
Ecologische werkomgeving
Gebruikers worden door SADC gevraagd daarvoor een Value Added Plan uit te werken. Paul de Ruiter Architects heeft daarop een distributiecentrum ontworpen dat volledig natuurinclusief wordt gebouwd. Andere thema’s in het Value Added Plan van aannemer Aan de Stegge Twello zijn ecologie, een inspirerende werkomgeving, duurzame energie oplossingen en de integratie in de omgeving: groene gevels, duurzame materialen, terrassen en verschillende dakniveaus bedekt met ‘groen’. De buitenruimte is ontworpen en voorzien van inheemse bomen en heesters, ter versterking van de lokale biodiversiteit en passend binnen de ecologische visie van Schiphol Trade Park voor het gehele gebied.
BREEAM Excellent
Er wordt met circulaire materialen gebouwd en het dak is voorzien van zonnepanelen om in de energiebehoefte van Rapid Logistics te voorzien. Mede door al deze toepassingen heeft het pand het BREEAM-label ‘Excellent’ verworven.
Oplevering
Rapid Logistics is naar verwachting eind 2023 vanuit de nieuwe locatie operationeel. Opdrachtgever van het project is STP Logistics. Toekomstig eigenaar is Savills Investment Management.
De ecologische visie van Schiphol Trade Park
Om de ecologishce visie van Schiphol Trade Park uit te kristalliseren, organiseerde SADC een reeks participatiewerksessies. Deze wierpen hun vruchten af, want mede door de input van ontwerpers, advisuers, bouwers en omwonenden is de basis gelegd voor een duurzaam, toekomstbestendig en natuurinclusief bedrijventerrein.
De lessons learned uit deze werksessies zijn gebundeld in een eindverslag, dat gratis te lezen is in dit digitale magazine van Biind.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een nieuwe manier van bouwen
23 mei om 08:15 uurAls het aan Emile van Vugt van FAAM architects ligt, moet het herijken van ons vastgoed naar actuele thema’s…
Elke nieuwe woning langs klimaatlat
3 mei om 10:57 uurNieuwe woningen in Nederland moeten voortaan klimaatbestendig worden gebouwd en daarvoor is een landelijke…
Wie winnen de NVTL Awards 2023?
1 mei om 12:08 uurOp 12 mei sluit de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur haar jubileumjaar af met de…