Utrecht Manifest presenteert tien principes voor de ontwerpsector

jun26
Tien jaar geleden startte de Stichting Utrecht Biënnale met het evenement ‘Utrecht Manifest’. In 5 biënnales is door middel van onderzoek, lezingen, debatten en tentoonstellingen aandacht gegeven aan het ontwerpen van een betere samenleving. Inmiddels is het op handen zijnde testament van Utrecht Manifest voltooid en wordt tijdens de slotmanifestatie op 26 juni in de Pastoe fabriek in Utrecht, de erfenis overgedragen aan de erfgerechtigden.

 Deze erfenis bestaat uit het Utrechts manifest, de uitgave Design for the Good Society en een serie interviews met designexperts op film.

Na een zoektocht van tien jaar en het streven naar een betere samenleving presenteert Utrecht Manifest op 26 juni tien principes voor de ontwerpsector. Deze principes vormen samen met de uitgave Design for the Good Society en een serie interviews op film de erfenis van dit project. Overtuigingen als luister naar gebruikers, ontwerp met duurzame materialen en combineer esthetiek met ethiek, zijn essentieel in de wijze waarop een ontwerper zijn bijdrage kan leveren aan en zijn verantwoordelijkheid kan nemen in de weg naar een duurzamere wereld.

 

Debat over rol van ontwerper en producent


Tijdens de slotbijeenkomst komt de rol van de ontwerper en producent in de veranderende samenleving ook aan bod tijdens het debat met Alison Clarke (directeur Papanek Foundation, University Professor Design History), Nynke Tromp (assistent professor Social Design & Behaviour Change, TU Delft), Bas van Abel (directeur Fairphone) en Jaap Gerretsen (directeur QLVR). Het debat wordt geleid door Bert van Meggelen(socioloog en historicus).

 

Design iconen aan het woord

Hoe denken designers over hun verwantwoordelijkheden en rol in de maatschappij? Tijdens het slotdebat worden drie design iconen ondervraagd:

  • Interview over architectuur met Herman Hertzberger door Maarten Kloos
  • Interview over productontwerp met Gijs Bakker door Tim Vermeulen
  • Interview over grafische vormgeving met Paul Mijksenaar door Dingeman Kuilman
 
Ga voor meer informatie naar www.utrechtmanifest.nl
Utrecht Manifest presenteert tien principes voor de ontwerpsector

Utrecht Manifest rondt tien jaar zoektocht naar social design af

Datum / tijd

26 juni 2015
Aanvang: 10.00 uur

Locatie

near_meUtrecht