Toegankelijkheid in Nederland: ‘Wat kost het?’

vrijdag 16 mei 2014
timer 3 min
De Verenigde Naties heeft een verdrag opgesteld over gelijke rechten voor mensen met een beperking: het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap. Toegankelijkheid is één van de vier grondslagen in dat verdrag. Nederland heeft dat verdrag - in tegenstelling tot bijna alle andere Europese landen - nog steeds niet geratificeerd. Schokkend, zegt architect Ed. Bijman in zijn woonark, op het Spaarne in Haarlem. “Wij zijn een land van kooplieden. Wat kost het?”

 

Ed. Bijman is een van de oprichters van Heren 5 Architecten in Amsterdam. Spraakmakend bureau, spraakmakende projecten. Tijdens een bedrijfsuitje in 2010  moest een groepsfoto gemaakt. En toen ging het mis. Bij het ensceneren van de foto raakte de architect bekneld in een kantelend scheepsobject en liep een lage dwarslaesie op. Sindsdien zit hij in een rolstoel. 

 

Rolstoelarchitect

Vier maanden revalideerde Bijman in Heliomare, in Wijk aan Zee. Met architectenblik keek hij naar zijn ‘helende’ omgeving. Dat kan beter! In de manager vastgoed van het revalidatiecentrum vond hij een medestander. “Mensen gedijen beter in een ruimte met veel licht en groen. Dat stimuleert herstel.” Het optimaliseren van de ‘healing environment’ in Heliomare was voor Bijman een van zijn eerste klussen als ‘rolstoelarchitect’ samen met Heren 5 en hij maakte in die tijd ook een herontwerp van zijn eigen woonark. “Het ontwerp was al klaar. Een week na het ongeluk zou de bouw beginnen. Ik heb de aannemer vanuit het ziekenhuis om uitstel gevraagd. De ark moest aangepast aan mijn nieuwe omstandigheden.” Het ging om beperkte aanpassingen: het keukenblok werd tegen de langsgevel geplaatst (zo ontstond meer beweegruimte in de keuken), er kwam een plateaulift, en het bad werd uit het ontwerp gelicht (‘maar dat bad wil ik terug!’). In 2012 nam Ed. afscheid van Heren 5 en werkt nu als zelfstandig rolstoelarchitect.

 

Amsterdam

In de  woning, op de, zoals Bomans schreef, ‘ongewisse wateren’ van het Spaarne, is het dik voor mekaar voor rolstoelers. Maar buiten, in de openbare ruimte, in gebouwen, is het vaak erbarmelijk gesteld met de toegankelijkheid. Twee voorbeelden. "In het nieuwe Stedelijk Museum is het tourniquet om binnen te komen te smal voor de rolstoel; je moet via een deur ernaast naar binnen, maar die moet door de suppoost speciaal voor jou worden geopend. En wil je op de begane grond van de nieuwbouw naar de oudbouw dan moet die suppoost nog een keer opgetrommeld. Via een zijingang met hellingbaan kom je dan in het oude gedeelte van het museum terecht.” Bijman, zichtbaar geërgerd:  “Dat kan toch niet! En dat terwijl de techniek voor handen is om dat soort barrières op een mooie en vanzelfsprekende manier op te lossen.” Nog een voorbeeld in de hoofdstad. In Amsterdam-Noord bezocht Bijman het nieuwe filmmuseum Eye. “Een wonderschoon gebouw. Maar als je met de rolstoel naar binnen wilt, gaat het mis. Je kunt via een flauwe trap naar binnen, maar als je dat niet lukt dan is er maar èèn mogelijkheid: via de dienstenlift. Sta je daar tussen het personeel, en de bevoorradingskarretjes. Daar kan ik nu echt kwaad om worden. Zo’n gebouw, met zo’n budget, en dan zo ontoegankelijk!”

 

Meer weten? Download hieronder een interview met Ed. Bijman, zoals verschenen in het themakatern Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Toegankelijkheid in Nederland: ‘Wat kost het?’

Ed. Bijman in zijn woonark op het Spaarne in Haarlem. Rolstoelvrindelijke leefomgeving.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

12 dec 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doorbouwgarantie moet versnelling bieden aan nieuwbouw

19 okt 2023

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de invoering van een ‘doorbouwgarantie’. Dit betekent dat…

Lees verder »