Nieuws

Minister Blok geïnspireerd door volledig toegankelijk gebouw NSGK

Het nieuwe pand van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is met talrijke aanpassingen volledig toegankelijk gemaakt voor medewerkers met een handicap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst werd op woensdag 5 november persoonlijk rondgeleid door de gehandicapte en niet-gehandicapte werknemers van de toekomst, de zogenaamde ‘Kantoorbende’. Samen met Famous Friend van NSGK, Lucille Werner, overhandigden zij de minister ’Tien tips voor een toegankelijk kantoor’. Dit in het kader van het Bouwbesluit en de plannen voor verbetering van de toegankelijkheid van gebouwen.

Een inspiratiebron

De directeur van NSGK, Ingrid Tuinenburg, hoopt dat NSGK een inspiratiebron is. “Niet alleen voor minister Blok als hij het Bouwbesluit aanpast, maar ook voor de werkgevers, ontwikkelaars en architecten die nu de kantoren bouwen waar ‘onze’ kinderen met een handicap in de toekomst graag willen werken.” Tuinenburg benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. “Tijdens onze zoektocht naar dit pand hebben we gezien hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen zijn, zelfs nieuwbouw.” De geplande aanpassingen van Blok voor de toegankelijkheid van kantoorpanden zijn een stap voorwaarts.


Een volledig toegankelijk kantoor

NSGK heeft verschillende aanpassingen gedaan om haar gebouw volledig toegankelijk te maken voor gehandicapte werknemers en bezoekers. Alles wat in het gebouw bereikbaar moet zijn is of laag bevestigd, of in hoogte verstelbaar. Daarnaast hangen er duidelijke pictogrammen, waardoor de signing ook begrijpelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. Alle ruimtes zijn voorzien van geluidsabsorberende platen voor mensen die slechthorend zijn. En zowel het aanrecht als de bovenkastjes in de keuken zijn in hoogte verstelbaar, zodat ook iemand in een rolstoel erbij kan. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele aanpassingen die NSGK voor elkaar heeft gekregen.


Met het volledig toegankelijk maken van het nieuwe kantoor wil NSGK mensen inspireren om met andere ogen naar hun eigen pand te kijken en de kansen te benutten om de toegankelijkheid te verbeteren.

Stedebouw & Architectuur: thema Bouw en Zorg

In magsazine Stedebouw & Architectuur nummer 3 van 2014 stond het thema Bouw en Zorg centraal, met onder meer artikelen over toegankelijkheid in de architectuur, het eerst energieneutrale woonzorgcentrum van Nederland en de Top 10 lokale kracht projecten van Nederland.
 

U kunt dit nummer lezen in onze online bibliotheek. Hiervoor dient u een standaard lidmaatschap of premium lidmaatschap (met talloze voordelen) te hebben. Maak nu een lezersaccount aan en ontvang de resterende maanden van 2014 gratis.

Deel dit artikel