Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

maandag 12 februari 2024

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van ouderen, een grote kloof creëerde tussen thuis en het verpleeghuis. Hij ontdekte ook dat er weinig werd gedaan om dit gat te dichten. Ook werd er volgens hem te weinig gedaan aan de naderende enorme vergrijzing van de maatschappij. Daarom lanceerde hij samen met zijn vrouw Wil het initiatief Wonen met Meer.

Wil en Bart Bijlsma hebben beide in de zorg-, verpleeghuis- en welzijnssector gewerkt, zijn mantelzorgers en weten als geen ander hoe belangrijk het is de regie te kunnen houden over het eigen leven. Zeker wanneer er beperkingen en ondersteuningsvragen komen. Voor er zorg- en/of verpleging nodig is, kan het concept veel betekenen. De stichting is in 2023 opgericht. Het echtpaar is blij dat er nu een bestuur is dat meedenkt en meewerkt aan de realisatie van de gestelde doelen. 

Ondersteuning en aandacht dichtbij

Het idee is om locaties te ontwikkelen voor zo’n twintig à dertig huishoudens waar mensen kunnen wonen, leven en waar ondersteuning en persoonlijke aandacht dichtbij geregeld is. “Mensen hebben behoefte aan aandacht, veiligheid, geborgenheid en vooral ook aan ontmoeting. Wij bieden een ondersteuningsconcept voor ouderen en staan daarnaast open voor mensen met een fysieke beperking, starters en alleenstaanden”, aldus Bart Bijlsma.

Op of vlakbij de locatie gaat een beheerderspaar wonen. Zij zorgen ervoor dat mensen veiligheid ervaren en zorgen waar nodig voor individueel betaalde ondersteuning om langer zelfstandig te kunnen wonen. Dat ontzorgt de bewoners, familie en het netwerk rondom de bewoners. Het beheerderspaar is breed inzetbaar. Denk hierbij aan de coördinatie van werkzaamheden en activiteiten op het terrein, aanspreekpunt zijn voor bewoners, het samenbrengen van vraag en aanbod en het zorgdragen voor de continuïteit. En niet onbelangrijk: bewoners hoeven niet meer te verhuizen of het verhuizen wordt uitgesteld.  “We kijken ook nadrukkelijk naar het ontzorgen van mantelzorgers en het bieden van ondersteuning in de wijk.”

Spaghetti aan regels

De Stichting richt zich met name op dorpen en kleine gemeentes waar bewoners het liefst oud worden in een voor hen bekende omgeving. Vaak zijn het ook plaatsen waar voorzieningen wegvallen en bewoners, als er zorg nodig is, genoodzaakt zijn te verhuizen naar een omliggende gemeente.
“We zijn momenteel bezig in Ouderkerk aan de IJssel, in Waarder en in Benschop. Alle drie de locaties zijn herontwikkellocaties die door Verstoep Bouwadvies en Architectuur in Schoonhoven zijn opgepakt. Het zijn ingewikkelde trajecten, omdat het vrijwel altijd gaat om het wijzigen van het bestemmingsplan. Het is niet eenvoudig om een voormalig melkveebedrijf of een varkensbedrijf om te bouwen naar bijvoorbeeld een woonleefgemeenschap. Het kan zomaar vijf tot tien jaar duren voor er duidelijkheid is en er gebouwd kan worden. Het vinden van een geschikte en betaalbare locatie is al moeilijk genoeg. Soms ben je net in gesprek met een partij en dan is de locatie alweer verkocht.”

Bijlsma vindt het opmerkelijk dat iedere gemeente het wiel weer opnieuw moet uitvinden. “We hebben een duidelijk concept, maar toch moet je iedere keer weer door die hele spaghetti aan regels en systemen. Zo tijdrovend, terwijl de nood hoog is met betrekking tot deze concepten en woningen. Zo krijgen we de doorstroming niet op gang…”.

Lange adem

Bijlsma zet gestaag door. “Ik heb een lange adem”, ondanks het feit dat zijn gezondheid hem enorme beperkingen oplegt. Naast een lange adem heeft hij ook een groot netwerk. Dat kan erg handig zijn. Hij weet wie hij kan inschakelen om zijn doel te bereiken. Hij is in gesprek met partijen, werkt samen waar dat kan en legt verbindingen naar partijen die op locatie later zorg- en verpleging kunnen bieden, ambulant bij de bewoners thuis.

“Als sociale onderneming is het wel hard werken geblazen”, verzucht Bijlsma. “Als start-up is het niet eenvoudig middelen te vinden. Wij leveren geen zorg, vandaar”. Tot nu toe betaalt hij alle uitgaven sinds 2014 uit eigen zak. ”Voor de drie genoemde locaties is het wel gelukt om, met behulp van de landelijke stimuleringsregeling ontmoetingsruimten, subsidies te krijgen. Dat is fijn en daar zijn we dankbaar voor, al is de administratieve rompslomp bij het invullen van de formulieren een enorm karwei.”

Andere kosten moet hij zelf zien te financieren of bijvoorbeeld door sponsoring. “Dat kost tijd en energie. Onze manier van werken is erop gericht de opzet betaalbaar te houden voor de bewoners, familie en de rechtsvorm op de betreffende locatie. Daarom werken wij vrijwillig aan de opzet van Wonen met Meer!”

Kwartetspel

Dankzij zijn eerdere werk als beleidsmedewerker bij een middelgrote woonzorgorganisatie, weet hij hoe de hazen lopen. “Als ik een onderbouwing moet schrijven, dan probeer ik dat samengevat weer te geven op anderhalf A4tje, gecombineerd met een visualisatie en met de onderbouwing in de bijlage. Dat doe ik dan in zo’n dertig pagina’s. Daar zit al gauw een maand werk in! Ik lees veel, ken de wet- en regelgeving en weet welke weg ik moet bewandelen.” Om het voor toekomstige bewoners en/of partijen die verder willen met het concept Wonen met Meer inzichtelijk te maken, heeft hij een kwartetspel ontwikkeld. “Het spel zetten we in om in gesprek te gaan over woon- en leefwensen, locaties en voorsorteren.” De verschillende onderwerpen zijn zo bruikbaar voor het aangaan van gesprekken en voor het ontwikkelen van het concept op een (nieuwe) locatie. Het streven is om voor iedere locatie een mix van huur en koop te realiseren. In Benschop (gemeente Lopik) doet de corporatie ook mee. Over het vastgoed gaat Bijlsma niet. Toch denkt hij graag vanaf het begin mee over de totale opzet, omdat het gaat om de levensloopgeschiktheid van woningen, de leefomgeving en het welzijn en welbevinden. Dat gaat verder dan de stenen…. 

“Als je gaat wonen bij Wonen met Meer, dan krijg je meer en kun je ook meer.” Wat wil een mens nog meer? Het is in ieder geval ‘een zorg minder’. 

Kijk voor meer informatie op wonenmetmeer.nl.

Bron: ZorgSaamWonen

In de komende Stedebouw & Architectuur (verschijnt 21 februari), met het thema Gezondheid & Welzijn, gaan we uitgebreid in op deze onderwerpen. Gasthoofdredacteur is Yvonne Witter.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »