Nieuws

Koningin opent centrum voor kinderoncologie

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is gisteren (dinsdag 5 juni) officieel in gebruik genomen. Koningin Máxima opende het nieuwe gebouw.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De architectuur ervan draagt hieraan bij. Er is een natuurlijk verloop tussen binnen en buiten en tussen kinder- en onderzoekswereld gecreëerd. De hoofdroute door het gebouw is een ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders, artsen, verpleegkundigen en onderzoekers. 
 

Healing environment

Ten grondslag aan het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum lag ontwikkelingsgerichte zorg. De ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. Veel aandacht gaat daarom uit naar het kind en het gezin. Dit resulteerde in een nieuwe opzet van het centrum. Het meest zichtbare voorbeeld hiervan zijn de ouder-kindkamers: een kamer voor het kind met daaraan aangesloten een kamer voor de ouders. Op deze manier kunnen familieleden op een natuurlijke manier in huiselijke sfeer bij hun kind blijven. Afhankelijk van de behoefte van de ouder en het kind kunnen de kamers door een schuifdeur verbonden of gescheiden worden. Bijzonder is dat elke kamer toegang heeft tot een eigen buitenruimte. In samenwerking met Kopvol heeft LIAG deze ouder-kindkamers ontwikkeld.
 
Seizoenen
 
Middelen zoals daglicht, lucht, uit- en overzicht en de algehele structuur zijn elementen die veel aandacht hebben gekregen om het genezingsproces te ondersteunen. Ook een rustgevende omgeving, die natuurlijke processen, zoals dag-nacht ritme, beleving van de seizoenen en het weer ondersteunt, zal bijdragen aan het herstel en welbevinden van de jonge patiënten. Daarnaast heeft elke leeftijdscategorie een eigen ruimte gekregen ingericht naar hun behoefte waardoor de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt. Verder heeft LIAG ruimtes gecreëerd die het o.a. mogelijk maken als gezin samen te koken en eten, les in de klas te volgen of met oma en opa te spelen. 

Deel dit artikel